Het leven van Pi

Gelezen door: Vanessa Joosen (16 boeken)

Wie denkt dat Het leven van Pi over wiskunde gaat, heeft het mis. Pi is de afkorting van Piscine Patel, het hoofdpersonage. (Hij is naar een zwembad in India genoemd.) Na een bootramp komt de zestienjarige Pi in een bootje terecht, met als enige reisgenoot een hongerige tijger. Zo moet hij meer dan 200 dagen zien te overleven. Het eerste deel van dit boek is vooral spannend en tragikomisch; in het laatste hoofdstuk krijgt het hele verhaal dan weer een onverwacht filosofische wending. Pi gaat niet alleen over de overlevingstocht van een jongen op zee, het is ook een boek over de kracht van verhalen en fantasie.

 | Reacties (10)Delen |
10 reacties:
Ilse Van de Ven op 4 augustus 2011:
Mijn lievelingsboek, een absolute aanrader.
Hans Roobroeck op 3 februari 2009:
Eén van de beste boeken dat ik in de afgelopen jaren heb gelezen. Toevallig meegenomen, maar ik heb er nog geen moment spijt van. Ondertussen heb ik dit boek ook al aan vrienden aangeraden en iedereen was overwelmed door dit, ik zal het nog eens zeggen, fantastische boek.
Miesje op 13 september 2007:
Fantastisch boek! Al zou je dat op basis van de de beschrijving niet zeggen. Maar ik had er zoveel positieve echo's van gehoord, dat het toch wel de moeite moest zijn. En ja hoor...het boek was ongelofelijk en ongelofelijk meeslepend. Zelfs nu nog, na een jaar heb ik nog een wow-gevoel als ik eraan denk. Het eerste deel kan sommigen misschien doen twijfelen, maar eens je daarover zal je niet anders kunnen dan tot het einde vastgekluisterd zijn aan het verhaal.
liesbeth op 16 januari 2007:
Zeer schoon boek! Als je houdt van de manier waarop hij realiteit en fantasie door elkaar draait, zeker ook self lezen! (van dezelfde auteur)
Hilde Broeckx op 13 januari 2007:
Het begint grappig en aandoenlijk, daarna wordt het spannend en je vraagt je af: "waar gaat dìt naartoe?" Helemaal op het einde van het verhaal gebeurt er iets waardoor het boek mij in shocktoestand heeft gelaten. Een heel bijzonder boek, zo goed verteld dat het lijkt alsof het echt gebeurd is.
Elisa Decaluwé op 28 juli 2006:
Een echte aanrader. Het eerste deel vond ik iets minder boeiend, maar het gedeelte waarin Pi in de reddingssloep zit, is echt de moeite!
Hedwig op 23 juni 2006:
Het beste boek dat ik in jaren heb gelezen!
Met grote kennis van zaken geschreven, wat de aard van de beestjes betreft. Meesterlijke verteller, ik ging echt geloven dat dit waargebeurd kon zijn...
Joost op 31 mei 2006:
Wanneer je alleen de waarheid wil belichten kun je beter niks opschrijven. Het boek roept bij mij de vraag dus op: Is dit louter fantasie?

Uiteindelijk volgt het antwoord op het einde. Wij maken met onze fantasie de werkelijkheid mooier. Persoonlijk zie ik geen enkel parallel met de Ark van Noach! Zonder de fantasie van Martel is het lezen van een verhaal op een reddingsloep in 50 woorden beschreven.
marianne op 16 december 2005:
Ik heb het boek met heel veel plezier gelezen maar om het nu meteen te gaan vergelijken met "the old men and the sea" van Hemingway vind ik toch een brug te ver. Yann Martell bewijst een fantasierijk verteller te zijn die de onderliggende verhaallijnen mooi bij elkaar brengt.
Het gedeelte op het vleesetende eiland vond ik er persoonlijk te veel aan, maar dat doet niets af aan de totaalscore van het boek. Zeker een aanrader.
Luc Schuddinck op 6 december 2005:
Een verhaal dat zich grotendeels afspeelt in een reddingssloep op de oceaan.

Met veel verbeelding geschreven, vlot lezend, aangrijpend. Deed me soms denken aan The old man and the sea van Hemingway.

Gelezen door: Erika Van Tielen (1 boeken)

Het leven van Pi past volgens mij perfect bij een reis door India. Ik heb het boek zelf ook gelezen tijdens een recente trip door Rajastan: op de trein, aan de oever van een meer, op een plastic stoeltje na een bezoek aan de Taj Mahal.

Het boek speelt zich voor het grootste deel af in een reddingssloep op de Grote Oceaan, maar het hoofdpersonage is de Indiase jongen Pi wiens vader een dierentuin had in Pondicherry, Zuid-India. Pi vertelt het verhaal vanuit zijn cultuur (de Indiase) en zijn godsdienst (het hindoeïsme). En dat soort zaken begrijp je nu eenmaal beter of kan je je nog beter voorstellen als je ter plaatse bent, als je praat met de mensen, als je ziet hoe ze leven.

Trouwens, los van die herkenning blijft het een prachtig boek waar je gelijk waar op deze aardbol van kan genieten. En ik stel voor dat je dat snel doet, want binnenkort is de verfilming klaar.

In samenwerking met Cobra.be.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Dirk Similon (135 boeken)

Citaat: "UIteindelijk is alles anders gelopen dan de bedoeling was, maar wat doe je eraan? Je moet het leven nemen zoals het komt en er het beste van maken."

Ik heb net de film gezien en nadien het boek herlezen. Beide media vergelijken is een beetje..tja...maar toch: de film is spectaculair van beelden (3D enzo) en bewonderenswaardig boeiend hoewel het de meeste tijd gaat over een jongen op een boot met een tijger. Je moet het  maar doen. Maar, geen tijd om es wat dieper op de rijkdom van ideeën in het boek in te gaan en de eenzaamheid van zo'n schipbreukeling, de lange duur en de verveling van zijn 'reis' te laten beleven. De regisseur filmde met veel respect en correct (de tijger blijft een wild dier en wordt niet geromantiseerd bvb -was ik wat bang voor) en het gaat ook wel over de essentie van het boek nl. de betekenis van het Verhaal. Er zijn ook filmische beelden bij die perfect, zelfs grandioos, uitdrukken wat in het boek beschreven staat (bvb de nietigheid van het bootje onder een gigantische sterrenhemel op de grote oceaan). De moeite waard om te gaan kijken, en daarna nog eens dubbel te genieten van het lezen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Hugo Verhenne (1 boeken)

Nog volop aan het lezen, maar nu al een pageturner omwille van het ongelooflijke wedergebeuren van Pi en de rijke Indische tradities. Een literaire krachttoer!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Pondicherry