Het verkeerde keelgat

Gelezen door: André Oyen (3553 boeken)

Citaat: "(-) intimiteit laat zich niet notuleren, daarvoor is ze te vluchtig en te subtiel. Ze moet de kans krijgen te verzinken in je lichaam, zich in verborgen diepten te nestelen en daar geschiedenis te schrijven."

Diane Broeckhoven is de auteur bij uitstek om het verfijnde en het broze een plaats te geven in de Nederlandstalige litteratuur. Ze schreef reeds een mooi en uitgebreid werk voor zowel jeugd als volwassenen. Internationale doorbraak genoot ze met de novelle De buitenkant van Meneer Jules dat inmiddels de kaap van 250.000 exemplaren heeft behaald. De kleine gebeurtenissen en de grote wonden aanpakken op een directe maar toch ook tedere manier, dat is de specialiteit van deze schrijfster en daar kan je verschillende titels aan vasthechten.
In 1998 verscheen haar eerste roman voor volwassenen: Het verkeerde keelgat. Van deze roman verscheen dit jaar een nieuwe herwerkte uitgave. Lucie Wijnakker, een woordkunstenares, heeft een gezwel op haar stembanden en moet daarom een keeloperatie ondergaan. Dergelijke operaties zijn altijd een precaire onderneming maar voor Lucie ligt dat nog dubbel zo moeilijk. Als voordrachtskunstenares is haar stem één belangrijk, zo niet het belangrijkste werkinstrument. Als ze haar stem verliest wordt het voor niet alleen op emotioneel vlak maar ook op financieel vlak een ramp. Deze periode is net als de menopauze die ze ook nu meemaakt een belangrijk keerpunt in haar leven.
Alhoewel Lucy door bezorgde mensen omringd wordt reageren haar geliefden niet zoals zij het zich voorgesteld heeft. De meest positieve en ook onverwachte reactie komt dan ook nog van haar ex-man Lodewijk. Na de operatie brengt ze een vakantie door op het eiland La Gomera, waar ze ‘la mujer silenciosa’ wordt genoemd en waar ze door de bewoners liefdevol omringd wordt. Haar afgedwongen stilte vormt totaal geen probleem, integendeel, mensen begrijpen en koesteren haar.
Niet langer gehinderd door woorden is ze milder en in zichzelf gekeerd. Ze leert er ook de man Jesus, en zijn autistische dochter kennen. Tussen haar en Jesus bloeit er iets dusdanig moois dat hier absoluut geen woorden voor nodig zijn. Het verkeerde keelgat is een intrigerende roman waarin communicatie met of zonder woorden eigenlijk het hoofdthema is. In het eerste deel wordt er ook in het verleden teruggeblikt waarin we ook geconfronteerd worden met het feit dat Lucy toen nog Lucieke, regelmatig in een nonnenschool monddood werd gemaakt. Bij een woordkunstenares hoort poëzie en die duikt ook regelmatig op in het boekje, van Pablo Neruda tot Annie M.G. Schmidt. Het verkeerde keelgat is een waar kunstwerkje van de juiste woorden en de juiste gevoelens verpakt in stilte.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Marita Schaukens op 17 april 2016:
Weer een zeer mooie roman van Broeckhoven die een lezende mens al eens doet stilstaan bij wat allemaal zo vanzelfsprekend lijkt tot een dokter dan opeens een verdict uitspreekt dat een beangstigend toekomstbeeld doet ontstaat. Broeckhoven is afwisselend suggestief en dan weer erg duidelijk in het betekenis geven aan situaties of gedachten. Ik heb genoten van de gebeurtenissen in de lagere school die als flash-backs in elk hoofdstuk in het eerste deel beschreven worden: Lucieke leert hoe volwassenen dan eens praten dan weer zwijgen afdwingen en hoe zij daarop kan reageren. Alleszins veel is toen al in het verkeerde keelgat geschoten, heeft zich daar verborgen gehouden tot de oudere gescheiden Lucie, moeder van de volwassen Katelijne, af te rekenen krijgt met de uitbarstingen ervan. Door de nakende operatie en vooral daarna beseft ze hoe er weer op andere manieren kan worden gecommuniceerd, iets wat haar als tienertje ook al opviel. Woorden in conversaties kunnen soms hard treffen; gedichten voordragen is iets anders, want daarin heeft een dichter al zijn woorden gewikt en gewogen.

Locatie: La Gomera