Kaartjes aan de kassa

Gelezen door: André Oyen (3553 boeken)

Citaat: "Noem ons kermisnerds. Toch verraden we onszelf. We versnellen de pas zodra kermis in beeld komt en op het kermisplein bekijken we attracties tot in de kleinste details."

De meeste van de passies van Michel Follet (56) zijn al lang door een heel breed publiek gekend. Via radio, film, muziek, schrijven leerde het publiek hem kennen als een super bezig bijtje. Naast al die gewone en minder gewone passies is er natuurlijk zijn torenhoge liefde voor de kermis. http://www.kermisvermaak.be
Wat begon het als een uitgelaten vorm van ontspanning werd hij later vooral gefascineerd door de levensstijl van de foorkramers en door oude attracties. Voor ATV werkte hij mee aan de documentaire “Foorwaarts” (uit op DVD) en voor RTV aan “Kermismakers” samen met regisseur Jelle Janssens. Hij hielp ook mee aan de restauratie van een 108 jaar oude kettingzwiermolen van de exploitant Mark Surkol. 'Foorwaarts” uit 1987 is zijn eerste kermisboek waarin hij zijn jonge jaren, als een jonge wolf die de kermiswereld verkende, beschrijft. “Roulez Roulez – een draaiboek van de kermis” geschreven samen met David Detiège verscheen in 1999.
In 2009 publiceerde hij een kermisboek dat over De Sinksenfoor gaat en “Een Tapijt Vol Beweging” als ondertitel meekreeg. Het vertelt aan de hand van getuigenissen en interviews van exploitanten maar ook aan de hand van zijn mijn eigen herinneringen over de verhuis van de grote Antwerpse kermis van de Leien naar de Zuiderdokken. De komst van de jaarlijkse kermis – die er 6 weken logeert, langer dan waar ook – heeft ook het Zuid verandert. Ook daar gaat het over in het boek. Het werd een boek met veel fotomateriaal van vroeger en boeiende gesprekken die zowel voor de kermisliefhebber als voor de doorsneeSinjoor interessant zijn.
Kermis is authentiek volksvermaak dat absoluut niet mag verdwijnen volgens Michel Follet. En dat onderlijnt hij nog maar eens dubbel en dik in 'Kaartjes aan de kassa' een kermisboek in pocketformaat zonder ook maar één enkele foto van reuzenrad of Apollo, maar wel met vijfentwintig lekkere naar smoutebollen geurende verhalen. En het is smullen geblazen van Michel die zijn groot hart boordevol kermispassie met een vlotte pen en een guitige knipoog kan uitstorten over de pagina's. Kermissen in buiten- en buitenland, kermisattracties en straffe foorverhalen vliegen in ijltempo voorbij. Eerst naar een flink verborgen kermisgeheim, dan naar het spookhuis, de rups, de Hully Gully, de Apollo, het reuzenrad en mysterieuze bloot op de kermis. Boeiend, vol nostalgie en suikerspin. Lezen maar, altijd prijs! Verder zijn ook al de truken van de foor aanwezig!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Gent