Troika hier, troika daar het allermooiste bij elkaar

Gelezen door: André Oyen (3469 boeken)

Citaat: "We rijden met de troïka door 't eindeloze woud/ Het vriest een graad of dertig, het is winter en vrij koud/ De paardehoeven knersen in de pasgevallen sneeuw/ 't Is avond in Siberie en nergens is een leeuw/ We reizen met de kinderen, al zijn ze nog wat jong/ Door 't eindeloze woud waarover ik zo-even zong/ Een lommerrijk en zeer onoverzichtelijk terrein/ Waarin men zich gelukkig prijst dat er geen leeuwen zijn/ We zijn op weg naar Omsk, maar de weg daarheen is lang/ En daarom vullen wij de tijd met feestelijk gezang/ Intussen gaat zich iets bewegen in de achtergrond:/ Iets donkers en iets talrijks en het lijkt me ongezond/ uit Drs P - Dodenrit/"

Drs. P (Thun, 24 augustus 1919 – Amsterdam, 13 juni 2015), pseudoniem van Heinz Hermann Polzer, was een gevierd Nederlandstalig tekstschrijver met de Zwitserse nationaliteit. Hij was ook dichter, schrijver, cabaretier, letterkundige, componist, pianist en zanger van zelfgeschreven liedjes. Drs. P trad met zijn liederen op in theaters, cafés, studentenverenigingen en bij evenementen in Nederland en België. Daarbij begeleidde hij zichzelf steevast op de piano. Drs. P genoot in de jaren 1970 en 1980 vooral bekendheid met liedjes als Dodenrit, Veerpont, Het trapportaal ("De commensaal"), Knolraap en lof, schorseneren en prei en De zusters Karamazov. De artiestennaam Drs. P, bedacht door Willem Duys, verwijst naar de academische graad van doctorandus (afgekort: drs.) in de economie, die Polzer aan de Nederlandse Economische Hogeschool (nu Erasmus Universiteit) behaalde. Zijn studentenjaren vielen in de bezettingstijd, en zijn schrijfsels over de kwajongens Ben en Dolf (die op hun broek kregen van hun oom Sam) brachten hem in de gevangenis.

De studentenvereniging waar Drs. P destijds lid van was, het Rotterdamsch Studenten Corps, moest hierdoor sluiten. Drs. P publiceerde talrijke dichtbundels en boeken over het 'dichten', over reclame en over reizen. Hij introduceerde de versvorm ollekebolleke in Nederland, een licht aangepaste variant van de Amerikaanse higgledy piggledy of double dactyl (dubbele dactylus, ontworpen door de Amerikaanse hoogleraren Anthony Evan Hecht en Paul Pascal). Begin jaren tachtig schreef Drs. P teksten voor het KRO-radioprogramma "Kruis of Munt" dat ging over land- en tuinbouw. Hieraan zijn onder meer de liederen Knolraap (en lof, schorseneren en prei), Bieten en Banaan te danken.In september 2011 ontving Drs. P de prijs voor de meest taalvernieuwende cabaretier. Drs. P schreef teksten over de meest uiteenlopende onderwerpen. Hoewel de onderwerpen vaak ludiek gevonden zijn, kenmerkt de schrijfstijl van Drs. P zich door zijn formele, soms licht archaïsche woordgebruik. Hierdoor ontstaat er vaak een contrast tussen het relatief 'simpele' onderwerp en de 'gezochte' taal. Twee andere veelvoorkomende uitersten zijn 'de dood' en 'humor' (bijvoorbeeld in Dodenrit of De zusters Karamazov). Bijna alle teksten die Drs. P schreef, zijn in een metrum geschreven. Voor zijn liedteksten wisselde hij af en toe verschillende metra af. Hij was in het gebruik van metrum en woorden tamelijk conservatief; hij vond dat men ‘taal de aandacht moet geven waar ze recht op heeft’. Zijn zinnen zijn altijd puntgaaf. De woorden kloppen, ze staan op de juiste plek en ze zijn nooit saai of voorspelbaar. En mocht het juiste woord nog niet bestaan, dan wordt het door Drs. P verzonnen.

Het verplicht zeslettergrepige woord in de versvorm ollekebolleke leent zich daar uitstekend voor (mensheidontluisterend, onwaarheidslievender, pedofiliefdesdrift), maar ook een rijmwoord op ‘herfst’ kan gewoon uitgevonden worden: ‘De oude juffrouw Zomer, baas Voorjaar, meester Herfst – Ze riepen driewerf schande, juffrouw Zomer het driewerfst.’ Het werk van Drs. P is verrassend, vol fantasie, bizarre wendingen en gruwelijkheden. Hij is in staat een vraagteken een geloofwaardig gevoelsleven te geven en schetst hoe een mondiale melaatsheidepidemie het begin kan zijn van wereldvrede. Drs. P laat een indrukwekkend en omvangrijk oeuvre na. Deze bloemlezing, samengesteld Ringo Maurer (die zich een zielsverwant van Drs. P noemt) en Renske de Greef, streeft ernaar een goed overzicht te geven van zijn werk, met zowel aandacht voor de klassiekers als voor minder bekende stukken. Steeds is zijn originele geest te herkennen, vol droge humor en verbeeldingskracht. Of het onderwerp nu triviaal is of verheven, avontuurlijk of alledaags, Drs. P vindt er de juiste woorden voor. De bundel bevat liedteksten, gedichten en reisverhalen. Soms met tekstvarianten, maar dit gebeurt niet consequent. Het allermooiste van Drs. P is nu gebundeld in het schitterende boek 'Troika hier, troika daar'.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Zwitserland