Sisi, de opstandige keizerin

Gelezen door: Mia (57 boeken)

Was Sisi een egoïstisch nest, een gevangen vogel, een ongelukkige vrouw, een rebels iemand? Waarschijnlijk een beetje van dit alles. In de titel wordt het opstandige beklemtoond, maar dat moet je toch meer tussen de regels lezen, vind ik.

We volgen Sisi van 1868 (dan is ze 31) tot haar dood in 1898. Ze is op dat moment al moeder van vier kinderen. Ze voelt zich geminacht door haar schoonmoeder en het Weense Hof en ze is vervreemd van haar strenge, strikte echtgenoot, keizer Franz Joseph. Het opstandige uit zich in het feit dat ze zo veel mogelijk tracht te ontsnappen aan de eisen van het Hof, bijvoorbeeld door zich terug te trekken op haar Hongaarse landgoed Gödöllo en te reizen, maar ook door zelf voor haar jongste dochtertje Valerie te zorgen. Ook zal ze de opvoeding van Rudolf in eigen handen nemen op het moment dat ze verneemt hoe afschuwelijk hij behandeld wordt om toch maar van hem een waardige, strijdbare troonopvolger te maken. Blijkbaar heeft ze haar nek uitgestoken om Hongarije evenwaardig aan Oostenrijk te maken, maar die strijd is al gestreden als het boek begint. Ze houdt er wel een hartsvriend aan over, Andrassi.

De auteur blijft dicht bij de bekende feiten. Hierdoor is het personage van Sisi niet zo 'vol' als we wel zouden willen. We zien een vrouw die fel met haar uiterlijk bezig is (haren, kleding), die fanatiek sportief is (paardrijden, vossenjacht, wandelen), wat voor die tijd best bijzonder is en een vrouw die wel héél weinig eet. We zouden nu zeggen dat ze een eetstoornis heeft. Ze is met kunst en literatuur bezig (Heine!)en heeft een eigen mening.

Het boek is chronologisch opgebouwd. Het is onderverdeeld in twee soorten hoofdstukken: het leven van Sisi en -in het cursief- de gedachten van de aanslagpleger.

Je krijgt een mooi beeld van het leven in Wenen aan het eind van de negentiende eeuw. Je krijgt soms een grappige kijk op al die hoogwaardigheidsbekleders die we vanuit de geschiedenis kennen, maar je hebt ook een wrange nasmaak als je bedenkt wat voor desastreuze gevolgen hun handelingen gehad hebben. Je vraagt je met de schrijfster in haar nawoord af wat er gebeurd zou zijn als Rudolf wat liefdevoller opgevoed zou zijn...

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: