De oorlog van Fien Augustus 1914

Gelezen door: André Oyen (3074 boeken)

Citaat: "Wakker worden De zon piept door het raam. Ik doe mijn ogen open. En ik doe ze meteen ook weer toe. Ik ben nog moe. Gisteren was het laat. Mijnheer en madame hadden bezoek. Veel gepraat tot heel erg laat. Ik ben de meid. En als ze boven bezoek hebben, moeten wij beneden extra hard werken. Gaan ze boven slapen, dan zijn wij beneden nog niet klaar. Wij, dat zijn Anna de bovenmeid, Sille de keukenmeid en ik. Ik ben het hulpje van Sille."

Diane De Keyzer Diane De Keyzer (1958) geeft Nederlands en sociale vaardigheden in het volwassenenonderwijs. Sinds september 2010 werkt ze in het Centrum voor Basiseducatie te Antwerpen, waar ze Nederlands geeft aan anderstaligen, maar is vooral een geboren verteller mét een grote passie voor onze sociaal-historische geschiedenis. Ze debuteerde met 'Madame est servie', en dat bleek meteen een schot in de roos. Intussen heeft ze al meerdere bestsellers zoals De Engeltjesmaaksters, Met Madame Aan Zee, De Schaamte en de Schrik, Goesting en Genot op haar conto staan.

Eén op de zeven Vlamingen kan niet goed lezen, daarom geeft Wablieft, het centrum voor duidelijke taal, eenvoudig geschreven boeken over volwassen onderwerpen uit. Sinds enkele jaren organiseert Wablieft ook leeskringen, om laaggeletterden samen te brengen en samen te laten werken rond boeken. Diane Dekeyzer is één van de vele auteurs die meewerken aan het project van de wablieftboeken. 'Een simpel boek voor volwassenen schrijven is erg moeilijk, je bent snel geneigd om grote woorden te gebruiken', zegt Diane Dekeyzer zelf.

In haar wablieftboek Kerstekind uit 2011 neemt Diane De Keyzer (1958) je mee naar haar kindertijd. Ze vertelt het verhaal van haar jeugd. Waar en wanneer ze geboren werd, haar kinderjaren in een arm gezin, de geboorte van haar zieke broertje, de schooltijd bij de nonnen die streng en onrechtvaardig waren. Ze geniet vooral van de logeerpartijen bij haar oma, omdat die zo mooi kan vertellen. Daar lijkt de wens van Diane te ontstaan om zelf ook verhalen te gaan maken en later te gaan schrijven. Vooral oudere lezers zullen de jeugdjaren van Diane herkennen, wat het leesplezier zal bevorderen.

In haar nieuwe wablieftboek De oorlog van Fien neemt de auteur ons mee naar het Aarschot van WO I. Fien is een meid. Ze werkt in de keuken voor de familie Tielemans. Mijnheer Tielemans is de burgemeester van Aarschot. Op 4 augustus 1914 trekken Duitse soldaten ons land binnen. Veel mensen slaan op de vlucht. De Duitsers veroveren Aarschot. Aarschot was belangrijk als transitplaats voor Duitse troepen die via Leuven wilden oprukken naar Brussel en via Lier naar Antwerpen. De nieuwe bezettingsmacht maakte meteen duidelijk dat voor elke Duitse soldaat die door een burger zou worden gedood, er drie burgers geëxecuteerd zouden worden en niet noodzakelijk de schutter. Alle wapens moesten onmiddellijk worden ingeleverd op het stadhuis. Iemand schiet een Duitse generaal dood. De wraak van de Duitsers is gruwelijk. Volgens de Duitsers had de zoon van de burgemeester de Duitse generaal in de rug geschoten. De Duitse reactie kwam meteen: alle huizen in het centrum van Aarschot werden systematisch doorzocht naar "franc-tireurs" en een groot aantal woningen werd in brand gestoken. Meer dan honderd jongens en mannen werden bijeengedreven en 75 van hen werden aan de Leuvensesteenweg doodgeschoten. Bij zonsopgang werd een tweede groep gijzelaars terechtgesteld. Onder hen waren burgemeester Jozef Tielemans, zijn 15-jarige zoon en zijn broer. De inwoners werden opgesloten in de kerk gedurende meerdere dagen en nachten terwijl de stad systematisch werd geplunderd en platgebrand. Een deel van de bevolking vluchtte nadien weg. Op 23 augustus werden 30 mannen naar Luik gedeporteerd. Op 28 augustus werden duizend Aarschottenaars -ook bejaarden, zieken en kinderen- naar Leuven afgevoerd. Bij hun aankomst in die inmiddels ook verwoeste stad werden ze beschoten. Enkelen werden gedood, anderen verwond. De dag nadien werden ze teruggevoerd naar Aarschot. Op 6 september werden 400 mannen uit Aarschot in beestenwagens naar Duitsland gedeporteerd. In totaal kwamen in Aarschot zo'n 170 burgers om en werden er 366 huizen verwoest. Door het personage van Fien leren we een stuk geschiedenis kennen, waarvan velen onder ons nauwelijks of niet van gehoord hebben. De zwart-wit foto's maken het geheel nog aangrijpender.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Aarschot