Het onbesproken beeld

Gelezen door: André Oyen (3508 boeken)

Citaat: "«Wel, als ik iets niet begrijp, dan is het de tijd, wanneer ik terugkijk op een afgelopen periode, is omgevlogen, terwijl ik gefocust ben op het heden de tijd zo traag gaat, dat de seconden als het ware gaan klonteren en de tijd onverteerbaar wordt."

In 2016 verraste Helen Knopper (1934) bijna twee decennia na haar vorige boek met haar twintigste titel 'Het loopt het ademt het leeft', een biografie van een vriendschap. De roman werd meteen genomineerd voor de Halewijnprijs 2016 en de Reinaerttrofee 2016. In 2018 verscheen van Helen Knopper opnieuw 'Een onfatsoenlijk afscheid' (oorspronkelijke uitgave 1977), een prachtige psychologische roman over een vader-dochterrelatie en de zoektocht van de dochter naar wie haar vader was. Naar aanleiding van haar ziekbed begin 2017 schrijft ze in 2018 haar nieuwe roman of liever novelle 'Het onbesproken beeld'. Momenteel legt ze de laatste hand aan een essayboek 'Het brandende huis', een pleitrede voor het behoud van een geestelijk gezond milieu als een noodzakelijk goed, dat al vóór haar ziekbed in de steigers stond.

De schrijfster geeft in 'Het onbesproken beeld' verslag van een rampzalige aanslag op haar lijf en leden: een gescheurde aorta gevolgd door ‘pleuravocht’ en andere nare complicaties, inclusief drie operaties. Ze ligt twee maanden in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, waar ze een ingewikkeld parcours aflegt tussen de intensive care, hartbewaking, afdeling C4 en C6, revalidatieafdeling en weer terug naar de hartbewaking. Om de tijd door te komen draait ze de films af die in haar geest liggen opgeslagen. Over haar kat Ali B Bommel, over de parel die ze in een oester vindt en vervolgens weer kwijtraakt, over haar in 1945 in Duitsland omgekomen vader en een bezoek aan de Stasigevangenis in Berlijn. Als ze na dit veel te lange verblijf bij de ‘Engelen van het OLVG’ weer thuis is, is er weinig over van de ironische ‘rochelvis’. Maar ze weet er nog wel een aangrijpende zelfs ironische novelle over te schrijven. Niettegenstaande de droevige omstandigheden waarin de auteur terecht komt zal deze novelle de lezer regelmatig laten glimlachen. Wat een schrijftalent heeft Helen Knopper toch .En de kracht van haar verbeelding kan zelfs een gescheurde aorta niet temperen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: