Het wonder van Santa Clara

Gelezen door: André Oyen (3542 boeken)

Citaat: "Misschien heeft God zijn eigen demonen. De strijd met het kwaad lijkt nog lang niet gestreden en het pronkstuk van Zijn schepping, de mens heeft een vrije wil en kiest zijn eigen pad."

Chesley Rach (Curaçao, 1952) debuteerde in 2016 met de roman 'De terugkeer van Ricardo Bonifacio' waarmee hij de traditie van het carnavalsthema in de Caribische literatuur voortzet. Het is een rijk en kleurig boek, vol passie, emotie en de confrontatie met een onverwerkt verleden heel raak weergegeven wordt. 'Het wonder van Santa Clara' is zijn tweede roman.

In het nieuwe boek staat de gerenommeerde New York Times-journalist Tom Alexander, tweevoudig winnaar van de Pulitzerprijs centraal. Hij is in korte tijd zijn kind en vrouw verloren. Volkomen ontredderd is hij in alcoholmisbruik weggevlucht en verwaarloost hij zijn journalistiek. Zijn hoofdredacteur Peter Becker, die ook een goede vriend is, wil hem lost wat kost op zijn vroeger niveau krijgen en stuurt hem naar het mijndorpje Santa Clara in Mexico, dat ooit welvarend was maar dat in verval is geraakt toen het daar gewonnen zilver was uitgeput.

In Santa Clara zouden zich wonderen voordoen, onverklaarbare, bovennatuurlijke verschijnselen, die door een eenvoudige jongeman worden verricht. De hoofdredacteur hoopt dat Tom hier zijn talenten gaat gebruiken en als bevlogen journalist hier een spraakmakende reportage gaat van maken. Door het verlies van zijn kind en vrouw heeft Tom zich van God en het geloof afgekeerd. Als journalist is hij scherp, kritisch en hij is dus niet bepaald iemand die ontvankelijk is voor het bovennatuurlijke. Hij neemt enkel aan wat waargenomen wordt, wat onafhankelijke bronnen bevestigen. Maar meer en meer lijkt het erop dat in Santa Clara inderdaad wonderen hebben plaatsgevonden, verricht door een jongeman uit het dorp genaamd Salvador. Deze schijnt een gave te hebben gekregen omdat hij tijdens een hevig onweer bij een bliksemschicht zijn beeltenis in de spiegel zag. Meerdere inwoners van het dorpje merken dat lichamelijke gebreken en ziekten zijn verdwenen na een omhelzing of aanraking van Salvador.

Maar zijn gave brengt hem niet veel geluk. Niet iederéén is tevreden met de wonderen die Salvador verricht. En er wordt een gruwelijk complot tegen hem beraamd. Wanneer Tom ter plaatse komt wil hij enkele mensen die dicht bij Salvador stonden hun versie horen voor hij aan een artikel begint. Zo maakt hij onder meer kennis met de sympathieke koster en boezemvriend van Salvador en wordt hij liefdevol opgevangen door zijn hospita.

'Het wonder van Santa Clara' is een boeiend boek, een indringende roman, die op meerdere niveaus gelezen kan worden met een bijzondere plot of intrige, dat het vooral moet hebben van mystiek,drama en thrillerelementen maar óók door de theologische, filosofische en morele vragen die de roman opwerpt. De moeder van Salvador wordt verteerd door verdriet en richt in een complot met God haar haat op het dorp. Dat heeft apocalyptische gevolgen. Het verhaal wonderbaarlijke maar spannende verhaal blijft van het begin tot eind geloofwaardig en kan zelf nog een over tuigde atheïst nog charmeren met goddelijke en duivelse machten.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: