De zwijguren: Vijftien literaire reisverhalen en een zeeslag

Gelezen door: André Oyen (3508 boeken)

Citaat: "Mijn vierde reis naar Schotland moest iets recht zetten. Er was een hiaat in mijn leven en het betrof een bezoek aan Alloway, de geboorteplaats van Robert Burns, de grote, romantische dichter."

Ezra de Haan is het pseudoniem van dichter, schrijver en journalist Peter de Rijk (1957) . Bij uitgeverij In de Knipscheer publiceerde hij de novelle 'Vonk' (1996), de roman 'Kermis in de hel' (1999), de roadnovel 'Zoeken naar Slory' (2011) en de dichtbundels 'Ik belde mijn muze' (2003) en 'Scheren zonder spiegel' (2011). Een ruime keuze uit beide dichtbundels werd vertaald in het Engels en Roemeens en verscheen onder de titel 'Do you see the wind in the grass'/'Vezi vântul prin iarbă' (2015) in de reeks Orizont literar contemopran van de Bibliotheca universalis. Bij ex-Exuitgevers verscheen in coproductie met de Openbare Bibliotheek van Amsterdam het boek 'Wereldschrijvers' (2009), een keuze uit de interviews die Peter de Rijk samen met Guus Bauer had en samenstelde. In 2015 stelde hij op verzoek van Rogi Wieg de bloemlezing 'Even zuiver als de ongeschreven brief' samen. De verhalenbundel 'Waarover we niet moeten praten- Nieuwe Surinaamse en Antilliaanse verhalen' (2007) kwam onder zijn redactie tot stand. Hij is hoofdredacteur bij uitgeverij In de Knipscheer, redacteur bij Script Plus en presenteert literaire programma’s voor Amsterdam FM (radio) en de Pletterij te Haarlem. Voorheen was hij adviseur voor het Letterenfonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Als Ezra de Haan schreef hij verhalen, essays en gedichten voor literaire tijdschriften als De Brakke Hond, Extaze, Bühne, Orizont Literar Contemporan, Nynade, Gierik & Nieuw Vlaams Tijdschrift, Vrijstaat Austerlitz, De Tweede Ronde en het Bulletin van het Nederlands Byron genootschap. Gerrit Komrij citeerde fragmenten van 'Kermis in de hel' in Komrij’s kakafonie. Zijn roadnovel 'Zoeken naar Slory' (2011) is een schitterend reisverhaal, dat de figuur van Michaël Arnoldus Slory (Suriname, 1935) die geldt als een van de belangrijkste dichters in het Sranan, heel mooi belicht. 'Zoeken naar Slory' is een verbazingwekkende reis door deze voormalige kolonie van Nederland, en het is tegelijkertijd een ode aan een weergaloos dichter en zijn prachtige land. Het is een schitterend reisverhaal, vol poëzie, geuren en kleuren.

De fascinatie van Ezra de Haan voor literaire figuren en plaatsen die aan hen gelieerd zijn komt ook nu weer aan bod, in zijn nieuwdte werk 'De zwijguren. Vijftien literaire reisverhalen en een zeeslag' volgt E. (Ezra) de Haan de voetsporen van wereldberoemde schrijvers en dichters. Aan de hand van briefwisselingen, notities en dagboeken traceert hij woon- en sterfhuizen, bezoekt hij graven of sanatoria waar zijn helden weer wat tot leven komen. De ene keer betreft het Samuel Beckett in Hamburg, waar hij het Duits leerde spreken, of John Keats in Winchester, mijmerend over zijn geliefde Fanny Brawne. Lord Byron maken we in Genua, Venetië en Navarino mee. Joseph Brodsky, Ezra Pound en Frederick Rolfe treffen we aan op een kerkhof op een Italiaans eiland, vrijwel naast Strawinsky, Diaghilev en Multatuli’s eerste echtgenote Tine. Maar ook minder grote goden als Trakl, Klopstock en Choukri of vergeten talenten als Mohr, Waggerl en Blecher komen aan bod. Overal in Europa en Noord-Afrika blijken schrijvers herinneringen op te roepen. ‘De zwijguren’ brengt op een heel effeciënte manier reisverhalen en schrijverslevens in beeld, waar de lezer-reiziger kan bij wegdromen. Een heel fris en verrassend werk!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: