De Weinigen Of de bankier in de buik van het beest

Gelezen door: André Oyen (3523 boeken)

Citaat: "Waar de benodigde informatie precies vandaan kwam was niet helemaal duidelijk, wel diende het voor de bank ‘schone’ informatie te zijn. Er mochten geen mensen worden omgekocht of fysiek voor aangepakt. "

Na het behalen van zijn MA Amerikanistiek aan de Universiteit van Amsterdam (2002), rolde Lucas Hirsch (1975) per toeval het bedrijfsleven in. Hij werkte o.a. bij een executive search company en een aantal financiële instellingen. Daarnaast publiceerde hij drie dichtbundels. Na zijn ontslag heeft hij zich toegelegd op het schrijven van twee nieuwe bundels (2015 en 2020) en zijn debuutroman 'De Weinigen'. Hirsch droeg de laatste jaren zijn werk voor op literaire festivals in Nederland, Vlaanderen en De Verenigde Staten. Zijn werk werd in Nederlandse, Vlaamse, Indiase en Amerikaanse tijdschriften en bloemlezingen gepubliceerd.

Corruptie en fraude tiert ook welig in de banksector en daar doet Lucas Hirsch in 'De Weinigen' een (debuut)boekje over open. Zijn protagonist Jonas Staal is werkzaam als Intelligence Officer op de afdeling Corporate Security bij een grote Nederlandse bank die vanwege de bankencrisis en een overname in zwaar weer terechtkomt. Jonas doet onderzoek naar Russische oligarchen, terrorisme financiering, fraude en andere security gerelateerde zaken en ontdekt een schimmige kant van de bancaire sector die niet erg proper is. Geheime documenten, politieke afspraken, fake news en misleidende motieven en strategieën zijn de orde van de dag waarop hij zich gaandeweg begint af te vragen wie van zijn collega's hij kan vertrouwen op de werkvloer. Wanneer Jonas tijdens een onderzoek geconfronteerd wordt met een corpsvriend uit het verleden maakt hij een cruciale fout en gokt hij veel te hoog. Aan het thuisfront hangen ook donkere wolken en dreigt zijn huwelijk uit elkaar te vallen. Een slippertje tijdens een bedrijfsuitje heeft verstrekkende gevolgen. Confrontaties blijven dan ook niet uit. De roman geeft een overtuigend beeld van de machtsverhoudingen binnen de financiële wereld en de weerslag hiervan op zowel het beroepsmatige als privéleven van zijn hoofdpersonage. De Weinigen is een knap en overtuigend debuut!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: