Mijn eerste moord en andere verhalen

Gelezen door: André Oyen (3553 boeken)

Citaat: ""Een paar dagen later kreeg ik een grote doos chocolade van zijn ouders, omdat ik zijn leven had gered. Japie zei later dat ik hem erin had geduwd, maar dat geloofde natuurlijk niemand.""

Martin Michael Driessen (1954) is een voortreffelijk verhalenverteller in de klassieke stijl. Hij debuteerde met 'Gars' uit 1999. Met zijn verhalenbundel 'Rivieren' en de roman 'De pelikaan' bereikte hij diverse prestigieuze literaire shortlists, en voor 'Rivieren' kreeg hij zelfs de ECI-literatuurprijs2016. Ook zijn jongste verhalenbundel 'Mijn eerste moord' bevat weer verhalen van hoog niveau.

Martin Michael Driessen (1954) debuteerde in 1999. Tot voor die tijd werkte hij uitsluitend als acteur en regisseur voor theater en vertaalde hij ook werken naar het Duits. Zijn debuut haalde de longlist van de AKO Literatuurprijs maar daarna schreef Driessen meer dan een decennium lang geen eigen werk meer. Pas in 2012 kwam daar verandering in en sindsdien verscheen bijna jaarlijks een nieuw boek. Je kunt aan alles merken dat Driessen ook opera- en toneelregisseur is, zijn proza kent een strakke regie, een duidelijk plot en zijn stijl laat weinig te raden over. Driessens verhalen hebben soms iets 19de-eeuws, ze doen denken aan Gogol, of aan Theodor Storm, van wie Driessen hier het verhaal 'Aquis submersus' schitterend vertaalde. 

In al hun helderheid hebben Driessens verhalen vaak een zware ondertoon. Als in 'Een ware held' elke vierde soldaat geëxecuteerd dreigt te worden en de broers Beppo en Luigi proberen uit te rekenen waar ze dan het beste kunnen gaan staan verstoort een stom ongeluk die berekening en sterft Beppo alsnog. In 'Vrouwen en kinderen eerst', een geestige en bitterzoete satire op het Titanicverhaal blijkt de ramp een vooropgezet gruwelplan om met de resterende bemanning van het schip onbekommerd naar de Bahamas te varen. Maar alle toeval en willekeur in deze verhalen ten spijt blijkt ten slotte toch door een onzichtbaar hoger lot te worden bestierd, zoals dat ook in de Griekse tragedies het geval is. De uiteindelijke machthebber blijkt toch de schrijver die zijn personages op het slagveld van hun levens neerzet, in steeds nieuwe variaties van het noodlot, dwingend en onontkoombaar.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Peter Geiregat (479 boeken)

'Ware helden' is een soort variatie op de loteling. Door hun lafhartigheid moet 1 op 4 geëxecuteerd worden. Twee broers staan in de rij. Veruit het beste verhaal uit de bundel. Ook 'Orpheus' beklijft: een vrouw ontmoet de ware man. Alleen hij is dood. Ze mag de laatste dagen voor zijn dood (her)beleven. Het titelverhaal is kort maar krachtig. De 11-jarige Jaap duwt zijn vriend in een vijver. Ook 'De twee blinde bedelaars' konden me bekoren. Ze wanen zich de mooiste mensen ter wereld. In werkelijkheid zijn ze afstotelijk. Dan komt er een druide langs met een toverdrank...

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: