Kapitein Corelli's mandoline

Gelezen door: Majo de Saedeleer (41 boeken)

Citaat: "‘En daarna kunnen we liefdesliederen zingen,’ zei Corelli, ‘want het is een prachtige nacht, en alles is vredig, en we horen te denken aan romantische gevoelens.’"

Griekenland, WO II. De mooie dochter van de dorpsdokter wordt verliefd op de muzikant Corelli. Die is kapitein in het Italiaanse leger en dus… een vijand. Misschien kent u het verhaal wel van de film met Penelope Cruz en Nicolas Cage. De film bevat het liefdesverhaal, maar negeerde de niet-alleen-maar-romantische en veel complexere lijn van het boek. Er is immers ook nog de wijze dokter Iannis, die zijn eigen versie van de wereldgeschiedenis schrijft. En het boek gaat dieper in op Carlo, innerlijk verscheurd maar onvoorwaardelijk trouw.

De mijmeringen over de liefde voor je land en over de domheid van de oorlog, nodigen je voortdurend uit om stukjes te herlezen.

 | Reacties (3)Delen |
3 reacties:
Harry_Potter op 29 november 2007:
Mijn moeder heeft me dit boek aangeraden. Zij kiest haar boeken door af te gaan op recensies, en Captain Corelli's Mandoline had een prima recensie gekregen. Ik kies mijn boeken meer door af te gaan op de kaft, de achterflap, de auteur van wie ik al andere boeken heb gelezen, of gewoon op mijn buikgevoel. Maar over dit boek waren we het eens: dit is een pareltje, nee, laten we daar een diamant van maken, met honderden facetten. De karakters zijn mooi uitgewerkt, de verhaallijnen zijn allemaal even interessant en goed beschreven. Het boek leest als een trein. Hmm, dat zal ik best even anders formuleren: zelfs al heeft je trein een half uur vertraging, je zal het nooit merken als je in dit boek verdiept zit. Voilà, als dat geen argument is!
harrie op 17 oktober 2007:
Adembenemend boek, en ik heb toch al veel gelezen. Overigens is het boek, zoals gebruikelijk, nog veel mooier dan de film. Lees ook eens Vogels Zonder Vleugels van Louis de Bernieres.
Claude Bonvin op 23 februari 2007:
Een triestig en een prachtig boek.

Gelezen door: Katelijne Van Heukelom (14 boeken)

In Kapitein Corelli's mandoline wordt een stuk geschiedenis van het eiland wonderlijk beschreven door de ogen van grote mensen die hun kleine kantjes laten zien. De waanzin van alle vormen geweld maar vooral de grote herkenbaarheid maakt dit boek zo echt en authentiek.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Marc L (70 boeken)

Lekker vlot lezend, breed uitgeschreven werk tegen de achtergrond van de (rampzalige) Italiaanse bezetting van Griekenland in de Tweede Wereldoorlog. Uitgewaaierd over heel wat figuren en invalshoeken (waarvan enkele echte historische personages zoals Mussolini) en met een portie wreedheid van de oorlog en een mooie liefdesgeschiedenis. Leuke vakantielectuur dus, maar ik had het niet zo voor de lyrische-Marqueziaanse stijl; net voor halfweg dichtgeslagen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Keffalonie