Donderdagskind

Gelezen door: Agnes Poesen (291 boeken)

Citaat: "Een maandagskind, mooi om te zien, Een dinsdagskind, gratie voor tien, Een woensdagkind trekt rampspoed aan, Een donderdagskind heeft ver te gaan. -Moeder de Gans"

Donderdagskind van Alison Pick is een schitterend boek over één van de zwartste periodes in de wereldgeschiedenis: WO II. Er is al mening boek geschreven over deze gruwelijke tijd en toch weet de roman deze periode op een andere manier in het voetlicht te plaatsen. De roman vertelt het verhaal van het Joodse koppel Pavel en Anneliese Bauer die hun aangename leven al snel zien veranderen in een uitzichtloos, gespannen en stressvol bestaan door de komst van de Duitse troepen. Pavel Bauer, die eerst nog dacht dat het allemaal wel zou meevallen gezien ze niet-pratikerende joden zijn, dient al snel zijn fabriek af te staan aan de nazi’s. Tevens nemen de eerste publieke pesterijen tegen de joodse gemeenschap een aanvang.

Om aan de toenemende invloed van de nazi’s te ontsnappen verlaten ze hun huis in een dorpje in Sudetenland. Samen met hun zoontje Pepik en hun kindermeisje Martha vluchten ze naar Praag. Eens in Praag aangekomen blijkt dat ze ook hier niet aan de nakende komst van de Nazi’s zullen ontsnappen. Vader Pavel beraamd een plan om naar Frankrijk te vluchten met zijn gezin en eens ze daar gesetteld zijn het kindermeisje Martha over te laten komen. Maar het zorgvuldig voorbereide plan kent een abrupt einde als zij van de trein worden gehaald en een nacht in de gevangenis dienen door te brengen. Ze keren terug naar Praag maar kunnen niet leven met de idee dat hun zoontje naar alle waarschijnlijkheid nooit tot een gezonde volwassen man zal opgroeien. Daarom nemen ze het besluit om er alles aan te doen zodat hun zoontje mee kan met één van de kindertransporten.

Naast de sterke manier waarop de schrijfster dit verhaal onder woorden heeft gebracht is ook de manier van het aanbrengen van de roman echt knap gevonden. De roman wordt verteld door de ogen van het kindermeisje en daarnaast krijg je als lezer regelmatig een brief te lezen en spreekt een stem uit het heden tot je. Deze manier van opbouw naar een ogenschijnlijk gekend plot komt in eerste instantie raar over maar is tegelijk een goede manier om tot opbouw van de eigenlijke plot te komen! Knap is ook dat de schrijfster erin geslaagd is Tsjechische woorden in de tekst op te nemen zonder dat er een woordenlijst is opgenomen in de roman. Haar schrijfstijl laat toe dat de lezer ondanks de voor hem ongekende betekenis van de woorden weet wat er bedoeld wordt.

Voor mij belichte deze roman ook een aspect van de oorlog dat ik niet kende, de kindertransporten. Pubers, peuters, kleuters en zelfs baby’s werden door hun ouders op de trein naar Engeland geplaatst in de hoop dat ze zo de oorlog zouden overleven. Wat opzoekingwerk leerde me het volgende: in 1988 hield mevrouw Grete Winton grote kuis waarbij zij een opmerkelijke vondst deed. Het was op het eerste zicht een oud notitieboekje. Maar het boekje bevatte de namen van honderden Joodse kinderen, neergeschreven in het handschrift van haar echtgenoot. Haar man bleek een spilfiguur te zijn geweest in het Kindertransport, een ondergrondse operatie die Joodse en niet-Joodse kinderen aan een veilig onderkomen hielp in niet door Hitlers troepen bezette landen. Zijn menslievende daad wist de man heel die tijd voor zich te houden totdat zijn vrouw het notitieboekje in haar bezit kreeg! En ik die dacht dat het aangrijpendste, ontroerendste boek over deze oorlog reeds geschreven was door Tatiana de Rosnay, heb moeten vaststellen dat Donderdagskind van Alison Pick ook deze titel toe komt. Kortom een must om te lezen.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Lin op 16 juli 2018:
Een Canadese onderzoekster, zelf van Tsjechische afkomst, doet onderzoek naar Joodse kinderen die voor WOII op kindertransport naar Engeland werden gezet om aan de Holocaust te ontsnappen. Zo reconstrueert ze het verhaal van de kleine Pepik, zijn ouders Pavel en Anneliese Bauer - niet-praktiserende Joden uit Sudetenland in het westen van Tsjechoslowakije - en het kindermeisje Marta. Alle personages in het boek zijn fictief, maar Pick beschreef een situatie zoals ze reëel had kunnen bestaan. Te weinig werd beseft hoe die kinderen geleden hadden door de plotse breuk met hun ouders en alles wat ze kenden. Zij waren de "gelukkigen" die de oorlog overleefden.

Gelezen door: sirog (320 boeken)

Pavel en Anneliese Bauer zijn welgestelde Joden, wier levens op hun kop worden gezet door de komst van de Duitse troepen. Om deportatie te vermijden, vluchten ze met hun zesjarige zoontje Pepik en zijn geliefde kindermeisje Martha. Ze weten Pepik op een kindertransport naar Engeland geplaatst te krijgen, maar hij zal zijn ouder of Martha nooit meer zien.

Een aangrijpend relaas over kindertransporten tijdens de bezetting van Tsjechoslowakije door de Nazi's. Deze roman heeft twee verhaallijnen, dat van de familie Bauer en van de geheimzinnige onderzoeker, maar op het einde komen de verhaallijnen samen en is de cirkel rond. Op het einde weet je ook welke delen fictie zijn, en welke niet. Eén klein minpuntje, ik had nog graag meer gelezen over het wel en wee van Pepik in Engeland, daar werd vluchtig over heengegaan. Het is een verhaal van liefde, en vooral van verraad van degene waarvan je het minst verwachtte. Dit boek verdiende meer publiciteit om bij een breder publiek bekend te raken.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Annemie Plessers (26 boeken)

Een Joods gezin, bestaande uit Annelies, Pavel en hun zes jarig zoontje Pepik, wonen in Tsjechoslowakije vlak voor het uitbreken van WO II. We schrijven 1939. Het kindermeisje Marta woont bij hen in en is meer moeder voor Pepik dan Annelies. Vrij snel naderen de Duitse troepen. Pavel geloofde nooit zijn vrienden die zeiden dat het tijd was om te vluchten. Er stonden de Joden gruwelijke zaken te wachten. Hun enige vluchtpoging loopt op een sisser af. Ze willen kost wat kost er voor zorgen dat hun zoontje aan de hel zou ontsnappen. Uiteindelijk konden ze voor Pepik een plaats bekomen op een kindertransport naar Engeland. Pepik overleeft de oorlog, Annelie, Pavel en Marta niet.

60 jaar later zoekt een oorlogsverslaggeefster Pepik op. Het verhaal wordt rustig opgebouwd. Een mooie beschrijving van de speciale verhouding tussen het koppel en de verbondenheid van Marta met de kleine Pepik. Stilaan stijgt de spanning.Vluchten kan niet meer en ze zijn ten einde raad. Hun zoon moeten wegsturen naar een ver land, niet wetende hem ooit nog terug te zien is verschrikkelijk. Het is het lot van vele kinderen geweest. Velen onder hen werden wees en hebben weinig herinneringen aan hun ouders. Zij die nooit een antwoord kregen op de vraag: 'Wat is er met hen gebeurd?', zijn hun hele leven eenzaam gebleven. Mooi geschreven. Een triest verhaal.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: praag