Verloren grond

Gelezen door: André Oyen (3553 boeken)

Citaat: "Soms, als ik mijn ogen sluit en alleen word omringd door stilte, hoor ik het weer: de schreeuw die ons leven voorgoed veranderde. "

Verloren grond situeert zich in Oost-Turkije, jaren zestig van vorige eeuw. De dertienjarige Mehmet groeit op in een dorp dat ooit door de Armenen werd gesticht. Zijn zachtaardige vader Selim, die in de Eerste Wereldoorlog bijna zijn hele familie verloor, is een geliefd verhalenverteller, zijn moeder Aşme is een krachtige vrouw die door iedereen gevreesd wordt vanwege haar scherpe tong. Mehmet heet eigenlijk Miran. Maar wanneer het Zazaki de taal van de streek wordt verdreven door het Turks wordt zijn naam Mehmet. Moeder die heel opstandig is blijft hem Miran noemen, zijn vader die meer tot compris sluiten bereid is noemt noemt hem Mehmet. Toch vormen ze samen met Mehmets broer Yusuf en zusje Elida een hecht gezin.
 Maar daar komt abrupt verandering in als zijn vader een ongeluk krijgt met tragische gevolgen. Halsoverkop besluit hij met zijn gezin terug te keren naar zijn geboortedorp waar hij grond bezit. Maar daar wacht hun allerminst een hartelijke ontvangst. Het worden nog heel zware tijden voor dit al zwaar beproefd gezin.

Verloren grond, losjes geïnspireerd op de familiegeschiedenis van Murat Isik zelf, is een geslaagde roman over een gezin dat deels door het lot, deels door eigen toedoen uiteen wordt geslagen. Een aangrijpend vader-zoonverhaal over vriendschap, verlies en hoop. Murat Isik werkte vier jaar aan het verhaal dat losjes is geïnspireerd op zijn eigen familiegeschiedenis. De verhalen van zijn ouders die hij uitgebreid interviewde over hun jeugd, ouders en dorp, vormden de bouwstenen voor Verloren grond. Dit schitterende boek doet denken aan de grote verhaaltraditie vanYaşar Kemal. In Verloren Grond zit een hoofdverteller die de verhalen van zichzelf en anderen (meestal zijn vader) met mekaar verweeft.

Murat Isik Isik heeft Rechtsgeleerdheid gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en San Francisco State University. Voor het in juni 2008 verschenen boek Fasten your seat belt!, een verhalenbundel met twintig literaire verhalen van jonge Nederlandse schrijvers over vliegen en reizen, schreef hij het verhaal De vlucht naar de dodentuin. Hij schrijft ook nog columns voor de website MTNL en is columnist van JOOP de online opiniepagina van de televisie-omroep VARA. Als columnist en verhalenschrijver is Murat fenomenaal goed bezig en ik bewonder zijn sterk observingsvermogen en mooi taalgebruik. In deze debuutroman die leest als een trein benut hij deze talenten ten volle om zo de Nederlandstalige literatuur met een kleurig juweeltje te verrijken.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
ineke Albers op 3 april 2014:
Een debuut. En wat voor een!! Verloren grond speelt zich af in Oost-Turkije, in het dorp Sobyan. Daar woont Mehmet, 12 jr, zijn vader Selim, moeder Asne, broer Yusuf en zus Elida. Samen vormen zij een hecht gezin. Ze leven van de veeteelt. Selim is de verhalenverteller van het dorp. "Het was mijn vaders onbegrensde goedheid die ons leven voorgoed zou veranderen." Hij krijgt een ongeluk, een brok steen valt op zijn been, wordt "gespalkt", er ontstaat gangreen en moet worden afgezet. Selim verandert in een lusteloze, onzekere man, een begin van een nieuw leven, een kreupele vader, een vertwijfelde moeder een compleet ander gezin. Selim besluit zijn vee te verkopen en terug te gaan naar zijn geboortedorp Hemgin. Om daar opnieuw te beginnen. Hij blijkt daar nog een groot stuk grond te bezitten waar ze van kunnen leven. Een grote teleurstelling: de grond is in bezit genomen door de inwoners en ze zijn niet van plan die af te staan. Ze staan met lege handen en zijn niet welkom in het dorp. Wanhoop, honger, ze leveren een strijd op leven en dood. Na een vernietigende aardbeving, het dorp wordt verwoest, veel doden en gewonden. Maar het gezin Uslu is gespaard gebleven, besluiten ze weg te gaan. Nu naar een grote stad Izmir. Een groter verschil is er niet tussen Hemgin en Izmir. Hun leven begint weer opnieuw. Door dit boek krijg je een mooi inzicht in een wereld die wij niet kennen. Maar heel mooi wordt beschreven. Je voelt de vertwijfeling, de wanhoop maar ook de liefde voor elkaar. Een aanrader.

Locatie: Oost-Turkije