Agent-provocateurs: 20 onder 35

Gelezen door: André Oyen (3490 boeken)

Citaat: "Elke tijd krijgt de literatuur die hij verdient. Dat betekent een overtegenwoordiging van proza dat appelleert aan een vergrijzende bevolking. Dat betekent een stroom aan verstilde boeken die op een uitgekauwde manier niet uitgekauwde thema's behandelen. Dat betekent behaagzuchtige romans die inderdaad de dood van het genre lijken in te luiden. Gelukkig zijn er onder anderen deze twintig jonge auteurs."

Agent-provocateurs: 20 onder 35 bevat kortverhalen van Vlaamse en Nederlandse auteurs, jonger dan 35, geselecteerd door schrijvers Hassan Bahara en Thomas Blondeau.
Hassan Bahara (Teroua n’Aït Izou, 1978) is journalist, columnist en schrijver. Hij schreef de romans Een verhaal uit de stad Damsko (genomineerd voor de selexyz debuutprijs 2007) en, samen met Asis Aynan onder het pseudoniem Driss Tafersiti, Ik, Driss.
Thomas Blondeau (Poperinge, 1978) is schrijver, journalist en dichter. Hij schreef de romans eX en Donderhart. Bij Prometheus verscheen ook Hard en teder, een bloemlezing met erotische verhalen van hedendaagse Nederlandstalige auteurs.

Na eerdere versies in 1990 en 2006 nu opnieuw een bundeling korte verhalen (7-12 pagina's, en enkele non-fictionele reportages) van twintig Nederlandstalige schrijvers onder de 35, die allen al minstens een oorspronkelijk literair werk hebben uitgegeven – onder wie Franca Treur, Hanna Bervoets, Joost Vandecasteele, Joost de Vries en Arjen Lubach, David Pefko, Y.M. Dangre, Thomas Blommaert enz.
Persoonlijk ben ik nogal een grote favoriet van Thomas Blommaert die in zijn boek Ik was nog nooit in Zelzate geweest een halve eeuw politieke- en sociale geschiedenis van de kanaal- gemeente schetste. Zoekt gij Boel? Zijn bijdrage aan dit prachtige palet van jong talent heb ik dan ook heel graag gelezen. Want hij houdt toch die typische Vlaamse stem levend die ook Geertrui Daem, Erick Vlaminck, Simone Lenaerts en Dimitri Verhulst ook over de grenzen heen de nodige bewondering en roem brachten.

Alle twintig schrijvers zijn op zoek naar authenticiteit en vernieuwing en dat levert heel mooie verhalen op. De grote verrassing was voor mij Wezels van tweevoudig debuutprijswinnaar Y.M. Dangre. Zo onbehaaglijk zwaar zijn roman Vulkaanvrucht was, zo speels en frivool is Wezels. Twintig verhalen van een generatie, gevat in een bundel waar de liefde voor het schrijven van af spat, hebben mij elk op hun eigen manier aangesproken én geboeid.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Dennis P. op 14 oktober 2014:
Hé, in mijn boek heet het verhaal van Dangré "Céleste".

Gelezen door: Dennis P. (770 boeken)

Citaat: "Ik beloof geen geluk, geen zaligheid, geen allesomvattende antwoorden, ik beloof enkel de waarheid. De rest is eigen keuze. En de waarheid is dit: geen enkele moslim zal jou ooit als gelijkwaardig behandelen, zal ooit een greintje respect tonen, voor jou, voor jouw wetten, voor jouw moraal, voor jouw mening, zolang jij niet precies hetzelfde denkt en zegt en doet als hij."

Wie van de opgenomen schrijvers zal over 20 jaar nog bestaan in die hoedanigheid. Blondeau en Bahara vragen het zich af en vergelijken met het verleden. Het lijkt bergaf te gaan met de bekendheid van dat jonge geweld. De eerste editie leverde een overgrote meerderheid op, die daarna wat minder en deze...?
Verhalen over het dagelijkse leven, over vreemdgaan, Oedipuscomplexen, moslims, duiven... Ze passeren de revue.

Bij bloemlezingen van jong talent wil ik mijn potlood wel eens bovenhalen om ze vervolgens te graderen. In dit boekje kregen er velen één ster. Bagger. Een paar kregen er drie en eentje vier, het maximum, dat was Joost Vandecasteele. Het is een schrijver waar ik geen fan van ben, zijn luiderigheid, zijn provoceren... Maar in dit verhaal werkt het wel.
Anderen het waard te vermelden zijn, volgens mij, Theunissen, van Nierop, Pas, Wortel, de Vries en Dangre. De rest zal tegen hun kleinkinderen kunnen vertellen dat ze tenminste één keer gepubliceerd geweest zijn.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Amsterdam