Het geluid van de nacht

Gelezen door: André Oyen (3507 boeken)

Citaat: "Ik ben geboren in 1911, in hetzelfde jaar dat onze flamencoster Pastora Imperio trouwde met El Gallo, de stierenvechter; het jaar dat in Mexico Jorge Negrete het levenslicht zag en in Europa de schittering doofde van een tijd die de belle époque werd genoemd. In de verte werd het geroffel al hoorbaar van wat de Grote Oorlog zou worden en in de Madrileense cafés werden destijds El Debate en El Heraldo gelezen, terwijl op de podia La Chelito de mannen het hoofd op hol bracht door schaamteloos op het ritme van haar ondeugende liedjes te heupwiegen. "

Maria Dueñas studeerde Engelse taalkunde en werkte als hoogleraar aan verschillende universiteiten in de VS en in Spanje. Ze had behoefte aan verandering en besloot te schrijven. Het geluid van de nacht is haar eerste roman en werd een bestseller. Het boek staat al drie jaar in het lijstje van best verkochte boeken in Spanje. Het duurde nochtans een tijdje voor het boek lezers vond. Intussen is er een TV-reeks van gemaakt.

Het verhaal wordt verteld door Sira Quiroga, een eenvoudige naaister die dankzij haar doorzettingsvermogen en haar talent haar weg vindt en uitgroeit tot een couturière van aanzien. De schrijfster slaagt erin om een bijna ongekend stuk geschiedenis, het leven in het toenmalige Spaans Protectoraat Marokko, op een geloofwaardige manier te 'romantiseren' en daar ook heel veel informatie over te verstrekken. Het gaat over het belang van keuzes maken en de gevolgen ervan. Het verhaal leest heel vlot en de lezer krijgt heel veel sympathie voor Sira als de sterke vrouw, de heldin. Sira Quiroga is leerling-naaister in een van de beste naaiateliers van Madrid. We zijn in de jaren dertig van de vorige eeuw, de jaren vóór de burgeroorlog in Spanje. Sira woont bij haar moeder, over haar vader weet ze niets. Hij was er nooit geweest en zijn afwezigheid deed haar ook niets. Ze was nooit nieuwsgierig naar hem geweest, maar op haar achtste of negende begint haar moeder druppelsgewijze informatie te geven. Plots duikt de vader op want hij denkt dat gedood gaat worden en hij wil zijn dochter eenmaal zien en haar ook wat geld, juwelen en waardevolle papieren geven. Spanje is dan volgens hem een slechte plek aan het worden. Dus raadt hij haar aan om met haar moeder het land te verlaten en elders een nieuw leven op te starten. Sira volgt gedeeltelijkde raad van haar vader op. Ze verlaat Madrid niet met haar moeder maar met een man die ze nauwelijks kent. Ze vlucht met haar minnaar naar Tánger in Marokko, een exotische en levendige stad, waar ze een leven van feesten en luxe leidt. Maar ze wordt bedrogen en blijft alleen achter. Zonder geld, verzwakt en vertwijfeld belandt Sira in Tétouan, hoofdstad van het toenmalige Spaans Protectoraat Marokko. Ze wordt opgevangen door de smokkelaarster Candelaria, die dolende zielen een thuis probeert te bezorgen. Het is deze vrouw die het talent van Sira ontdekt en haar helpt een eigen naaiatelier te beginnen. Haar buurman Félix brengt haar de nodige etiquette bij en maakt haar tot een vrouw van de wereld. Via hem komt ze te weten wie haar klanten zijn en voor welke gelegenheid ze hen moet kleden. Vaak zijn het vrouwen van nazi’s. Félix helpt haar ook bij het tekenen van patronen voor ontwerpen, gekopieerd van grote modeontwerpers. Wanneer de Britse Rosalinda Fox een vaste klant en later een vriendin wordt neemt haar leven een drastische wending.

María Dueñas wou het leven van de Spanjaarden in Marokko tijdens de Spaanse Burgeroorlog uit de vergetelheid halen. Daarvoor gebruikte ze ondermeer de getuigenissen van familieleden die jarenlang in het Protectoraat woonden. Bepaalde personages hebben echt bestaan, anderen hebben misschien bestaan, misschien ook niet. Voor de spanning in het verhaal speelt dit niet echt een rol. Rosalinda Powell Fox , in de roman heet ze Rosalinda Fox, heeft wel degelijk bestaan. Rosalinda Fox was een Britse spionne die jarenlang een geheime relatie had met de Spaanse kolonel Juan Luis Beigbeder, hoogcommissaris van het Protectoraat voor en tijdens de Spaanse Burgeroorlog en minister van Buitenlandse Zaken in het begin van de regering van Franco. Door Franco werd Fox verdacht voor de Britten te spioneren en Groot-Brittannië dacht dat ze voor de nazi's werkte. Het geluid van de nacht is een onzettend mooi werk met een boeiend verhaal en ijzersterke personages.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Verlezer op 25 augustus 2016:
Nou, ik vond het maar een langdradig boek vol clichés.

Gelezen door: Kaat Gheysen (1 boeken)

Vlot lezend en meeslepend verhaal. Ik kon op bepaalde momenten niet stoppen met lezen. Beschrijft goed hoe het was om te leven in de periode voor de oorlog, de politieke spanningen en het gevolg voor de gewone bevolking.

 | Reacties (2)Delen |
2 reacties:
Rita D'haene op 9 juli 2013:
Volledig akkoord. Ook ik heb het met plezier gelezen. Een echte aanrader.
Mien Quartier op 5 juli 2013:
Ik vond dit een zalig boek! Een meeslepend verhaal in een boeiende historische context. Een geslaagde combinatie. Een aanrader! Ik kijk uit naar het volgende boek van deze schrijfster.

Gelezen door: annemie lecompte (1 boeken)

Schitterend geschreven werk tegen boeiende historische achtergrond.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: bigmama (1 boeken)

Citaat: "'Het maakte me niet uit dat aan het tafeltje naast ons drie achtenswaardige oude heren hun gesprek staakten om het tafereel opgewonden gade te slaan, hevig wensend dat ze dertig jaar minder op hun conto hadden staan.'"

Het boek vertelt het verhaal over de avonturen van een jonge vrouw Sira Quiroga in de jaren 30 van de vorige eeuw en tijdens de tweede wereld oorlog. Het verhaal speelt zich af in Spanje, Marokko en Portugal. Door de ontmoeting met Ramiro Arribas zal haar eenvoudige leven als naaister een drastische wending nemen.

Ik zal me zelden wagen aan een boek van meer dan 600 pagina's maar op aanraden van een goede vriend ben ik er toch aan begonnen. Een prachtig verhaal dat me steeds nieuwsgierig maakte naar het vervolg. Een echte aanrader.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Elke Vandersteen (1 boeken)

Genoten van de eerste tot de laatste regel van het boek! Ik kon mij de straatjes en souks van Marokko zo voorstellen in alle kleuren en geuren...

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Tétouan