Het victoriaanse huis

Gelezen door: Dirk Similon (135 boeken)

Citaat: "Ik houd Charles Dickens verantwoordelijk voor de dood van mijn vader."

Verhaal in de beste engelse horrortraditie met alles erop en eraan: een behekst huis, een moedige gouvernante, twee eigenaardige kinderen zonder ouders en dergelijke meer... Afgezien van het feit dat de plot zich al gauw laat raden, zijn er wel spannende momenten. Niettemin bleef bij mij de indruk achter van een, weliswaar geslaagde, dickensiaanse stijloefening van Boyne.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
karin bosteels op 27 oktober 2015:
Heel onderhoudend spookverhaal. Leest vlot en de sfeer zit precies goed. Heel filmisch ook. Enig minpuntje: de auteur geeft de oplossing ietsje te vroeg prijs...

Gelezen door: Benjamindv (1 boeken)

Het victoriaanse huis van John Boyne is een spookverhaal van formaat. Als er een lijst zou bestaan van elementen die niet mogen ontbreken in een geestenverhaal dan heeft Boyne deze zeker grondig doorgenomen: een groot en oud herenhuis in een donker Londen 1867, kinderen die dingen zien die er niet zijn en een oude legende. Hierdoor zou je denken dat het verhaal nogal klassiek zal aanvoelen maar niets is minder waar, de geesten van Boyne hebben je al van de eerste pagina in hun macht. Het boek boeit van begin tot eind!

Naarmate het boek vorderde had ik een déjà-vu gevoel, er waren wat elementen die ik al vaak ben tegengekomen in soortgelijke films: mensen die plotsklaps verdwijnen, vreemde geluiden en hallucinerende kinderen. Desalniettemin belandde ik steeds op het topje van mijn stoel wanneer er weer iets schrikwekkends gebeurde. Aan het einde van het verhaal werd Boyne heel voorspelbaar en gaf te vroeg enkele elementen vrij waardoor het einde van het boek voorspelbaar werd. Dus wat is het, ondanks alle vertrouwde onderdelen, dat ons maakt het boek te willen lezen?

Boyne slaagt in het creëren van een gespannen sfeer niet vanwege de gemakkelijk herkenbare elementen, maar vanwege de manier waarop hij de hoofdpersonage Elizia schetst: haar gedrevenheid, haar doorzettingsvermogen en vooral haar sterke karakter maken dit boek de moeite waard, je wordt als het ware meegezogen in haar zoektocht naar de mysterieuze waarheid.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Thorpe