25

Gelezen door: Peter Geiregat (396 boeken)

Citaat: "Het publiek zingt weer: Bea bedankt, Bea bedankt; Bea, Bea, Bea bedankt. Je moet het je maar allemaal laten welgevallen als statig voormalig-staatshoofd: ze zingen voor je alsof je de eerste de beste voetbalcoach bent."

2013. Koningin Beatrix doet troonsafstand. Amsterdam is door het dolle heen: Willem Alexander en Maxima worden ingehuldigd als nieuwe koning en koningin. Hanna is 25. Haar relatatie met Arthur van Heeren is voorbij. Ze kruipt uit een diepe put en sluit zich aan bij haar vrienden die haar uitnodigen voor de festiviteiten. Met de boot van haar maatje Simon varen ze van bestemming naar bestemming. Aan de toevallige passanten die ze ontmoet vertelt ze over Arthur. De diverse versies verschillen nogal: Arthur als nieuwlezer, de ontembare oudere man of Artur als wetenschapper die haar inpast in zijn huwelijksleven. Arthur als iets oudere schrijver die haar tijd afbakent en zijn grenzen stelt. Arthur als financieel genie die kickt op kinky, gore seks. Afwisselend met de boottocht door de stad Amsterdam vertelt Hanna over Arthur. Wie is de echte Arthur? Is hij een fantasie? Is hij dood of heeft hij haar verlaten? Ondanks de leuke invalshoek moet je als lezer toch telkens opnieuw in het verhaal van Hanna komen. Een roman in stukjes zeg maar...

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Agnes Poesen (291 boeken)

De hype rond de erotische literatuur Vijftig tinten - trilogie heb ik geheel aan me voorbij laten gaan. Het deed me niks en het zei me ook niks. Geheel anders was mijn reactie toen ik vernam dat 3 jonge Nederlandse schrijvers een antwoord op deze hype zouden bieden, dat naar hun - en hun uitgevers - zeggen als volgt omschreven kan worden: 'Drie mannen laten zien dat een literaire stijl, subtiele humor en een eigenzinnige compositie een erotisch verhaal niet in de weg staan.’ Geef toe, een mens zou voor minder hoge verwachtingen hebben. Deze drie mannen zijn respectievelijk, de heren, Jamal Ouariachi (35 jaar), David Pefko (30 jaar) en Daan Heerma Van Voss (27 jaar). Zij schreven elk een roman met hetzelfde hoofdpersonage, Hanna, op 25-, 45- en 70 jarige leeftijd. Waarbij de oudste schrijver Hanna neerzet op 25-jarige leeftijd en de jongste Hanna op 70-jarige leeftijd. En dit gegeven intrigeerde me om deze trilogie te lezen. Op welke mannier zouden deze jonge mannen in de huid van een vrouw, op deze drie verschillende levensfases, kruipen. Slechts één van hen was ouder dan het personage dat hij gestalte moest geven. Als lezer had ik de 25 en 45 jarige vrouw alweer jaren achter me liggen. Mijn zeventigste verjaardag ligt korter in het verschiet dan de herinnering aan mijn vijfentwintigste. Al hoewel niet noodzakelijk, heb ik de drie romans achter elkaar uit gelezen.

In 25 is Hanna dolende, zoekende, na een verdwenen, teloorgegane liefde. Quariachi biedt zijn lezer vier totaal verschillende versies van de 25 jarige Hanna aan. Hij slaagt erin, ondanks alle verwarring, een geloofwaardige 25 jarige vrouw neer te zetten. Het boek leest vlot, bevat veel humor en Ouariachi schrijft naar mijn mening ook de meest bevredigende seksscènes.

In Pefko’s roman 45 is Hanna niet alleen 20 jaar ouder geworden; maar heeft zij ook menige teleurstelling, zowel in de liefde als het leven, opgelopen. Pefko weet met enorme precisie een wanhopige, verbitterde vrouw van middelbare leeftijd neer te zetten. Je voelt uit zijn woorden hoe Hanna zich wentelt in: “het leven, de mensen, de wereld hebben haar, Hanna, te kort gedaan”. Hanna vlucht in de drank en goed eten, gastronomie vervangt de seks, de erotiek.

In Heerma van Voss roman 70 maken we kennis met een eenzame, gedesillusioneerde bejaarde Hanna. In de eerdere romans kon Hanna nog een beetje op mijn sympathie voor haar persoon rekenen; in dit deel zorgt de schrijver dat er afkeer en walging voor in de plaats komt. Ik wil en kan me niet voorstellen dat dit het gedrag en de handelingen zijn van een 70-jarige vrouw. Noch de voorstelling noch de schrijfstijl kan me bekoren. Wat mij betreft is hier gezondigd tegen de eigen stelregel. In dit deel staat de literaire, de eigenzinnige stijl en compositie alsook de humor het erotisch verhaal wel degelijk in de weg.

Ik heb geen spijt dat ik deze romans heb gelezen maar ik had meer van het project, het antwoord verwacht. Of spreekt hier mijn angst, de angst voor wat de komende jaren, de jaren op weg naar mijn 70ste levensjaar mij zullen brengen…!?

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: