Jimmy Duffy. Kampioen in de loopgraven.

Gelezen door: André Oyen (3553 boeken)

Citaat: "Rijk werd ik niet van mijn sport. Gezonder ook niet, maar ik had erg veel plezier. En... ik raakte bekend. De journalisten hielden van mij, van mijn grappige accent en van mijn streken. Ze gingen nooit naar huis zonder een verhaal over die vreemde vogel, Jimmy Duffy."

Geert Spillebeen is radiojournalist voor de VRT-nieuwsdienst. Hij schrijft boeken voor jongeren, die meestal over de Eerste Wereldoorlog gaan. De verhalen zijn altijd echt gebeurd. Spillebeen begon zijn carrière als leraar Nederlands en Engels. In 1988 ging hij werken als journalist en reporter voor de BRT-nieuwsdienst en voor Radio 1. Hij presenteerde er jarenlang het programma Voor de dag. Daarnaast schreef hij ook enkele boeken, vooral jeugdboeken, waarin meestal de Eerste Wereldoorlog het thema is.

In Jimmy Duffy. Kampioen in de loopgraven schetst hij het portret van een Schotse hardloper wiens naam uiteindelijk terecht komt op het Engelse soldatenkerkhof in het West-Vlaamse Vlamertinge. Duffy kwam in 1890 ter wereld in Ierland als James MacNiff. Hij verhuisde daarna naar Schotland en emigreerde in 1911 naar Toronto in Canada. Daar ging hij aan de slag als tinsmid en steensnijder, terwijl hij als atleet indruk maakte op de directeur van het YMCA waar hij regelmatig ging trainen. In Schotland had hij wel vaker cross country-wedstrijden gewonnen, dus lanceerde de directeur hem in de Ward Marathon, de grootste loopwedstrijd in Toronto. Jimmy had kunnen winnen, als hij onderweg niet was blijven stilstaan om ruzie te maken met de supporters van één van z’n rivalen. In de Marathon van Boston in 1914 won hij wel, met 15 seconden voorsprong op z’n rivaal . De wereld lag voor hem open. De Olympische Spelen in 1916 lonkten, maar toen brak de Eerste Wereldoorlog uit. Duffy was één van de eersten om zich te melden bij het Canadese leger. Voor hij vertrok, beloofde hij z’n vrienden dat hij eenmaal overzee slechts één richting zou uitlopen: naar Berlijn. In 1915 zijn de kogels hem te snel af. Jimmy Duffy sneuvelt bij Ieper. Zijn graf kun je nog steeds bezoeken in Vlamertinge. De 'Wablieft'-boekjes zijn er voor tieners en volwassenen die houden van spannende, ontroerende verhalen. De teksten bevatten daarom geen moeilijke woorden, de zinnen zijn kort en de letters groot.  Geert Spillebeen kan een heel groot publiek aanspreken met dit mooie werk. Hij gebruikt immers thema's die heel actueel zijn zoals WO I en marathonlopen. Het echt bestaande personage Jimmy Duffy laat hij dusdanig integreren in een fictief maar sterk verhaal.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Vlamertinge