Buiten beeld

Gelezen door: André Oyen (3469 boeken)

Citaat: "Buiten beeld Veertien blokken slordig op het / kleed. Toch is hun schikking / juist. Verplaats er een en het / is opnieuw juist. Wat liggen ze/ daar nauwkeurig. Op tafel een / hamer naast een vaas met rozen. / De ronde tafel heeft een wit / blad en de witte tafel een rond/ blad. Gele rozen in een blauwe / vaas, de blanke steel van de / hamer en dan nog de kubus, / de cirkel en de rechthoek van/ de blokken: misschien zijn het / facetten van iets dat zich / voortzet op de wereld, ’t geheel / onttrekt zich aan je gezicht./"

K. Schippers (Amsterdam, 1936) is schrijver, dichter, essayist en kunstcriticus. Hij heeft een omvangrijk oeuvre op zijn naam staan, dat bestaat uit romans, poëzie, essays, verhalen & beschouwingen, en een enkel kinderboek. Al vroeg werd hij bekend door het literaire tijdschrift Barbarber, dat hij in 1958 samen met J. Bernlef en G. Brands oprichtte. Hij introduceerde de readymade als poëzievorm. Van het cultureel tijdschrift Hollands Diep, dat van 1975 tot 1977 bestond, was hij een van de oprichters en eerste redacteuren.
Zijn werk is veel gelauwerd. Voor zijn poëzie ontving hij in 1996 de P.C. Hooftprijs. Een jaar later kreeg hij de Pierre Bayle-Prijs voor zijn kunstkritieken. Zijn roman Poeder en wind (1996) werd genomineerd voor de Generale Bank Literatuurprijs; de roman Waar was je nou (2005) werd bekroond met de Libris Literatuur Prijs en groeide uit tot een bestseller. In 2011 publiceerde K. Schippers de poëziebundel Tellen en wegen.

Hij is de schrijver van Buiten beeld, het Poëziegeschenk van de Poëzieweek 2014 (30 januari - 5 februari). Twaalf jaar lang (sinds 2000) was Gedichtendag hét jaarlijkse poëziefestival van Nederland en Vlaanderen. Altijd gehouden op de laatste donderdag van januari. Sinds 2013 is er geen Gedichtendag meer maar een hele week Poëzie in het leven geroepen. Poëzieliefhebbers in Nederland en Vlaanderen organiseren die dag een grote diversiteit aan eigen poëzieactiviteiten en ook in de media klinkt die dag de poëzie door. Buiten beeld, het Poëziegeschenk van 2014, bevat tien gedichten van K. Schippers. Hij roept zelf in het gedicht Zwart op, zijn gedichten niet te lezen maar te bekijken, en liefst nog als een beeldend kunstenaar kijkt hij zelf naar de dingen. Al de gedichten in buiten beeld gaan over kleine, eenvoudige dingen waarvoor de dichter verwondering kan voor opbrengen. En verwondering is het thema van de poëzieweek. Schippers weet te ontroeren door eenvoud en dierbare herinneringen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: