Hard Hart

Gelezen door: Dennis P. (770 boeken)

Citaat: "'Nu ik haar zag, werden mijn gevoelens nog sterker. Ik begreep niet wat er met me aan de hand was. Ik voelde me dolgelukkig, maar tegelijkertijd diepbedroefd; beresterk, maar tegelijkertijd kwetsbaarder dan ooit. Ik wist wat me te doen stond, maar had geen idee hoe ik het moest aanpakken. ' "

Een jongeman heeft een moeilijke thuissituatie. Wanneer hij verliefd wordt op een meisje, moet hij zichzelf blootgeven.

Soms is een boek gewoon slecht. De verhaallijn cliché, de stijl plat en de personages vlak. Dit is zo'n boek.

 | Reacties (3)Delen |
3 reacties:
els lens op 2 februari 2016:
Nu men het op fb over "Cécile" had, dacht ik terug aan Hard Hart. En nu moet ik je toch gelijk geven, Mahatma. Na een dikke maand wist ik al niet meer waar het eigenlijk ook weer over ging. Dus: geen boek dat blijft hangen. Goede boeken blijf je je veel langer herinneren.
Dennis P. op 23 december 2015:
Wij lazen het op de boekenclub. Dat is normaal gezien een plek waar de meningen sterk verdeeld zijn. Niemand vond het goed. De begeleider probeerde ons nog te overtuigen, maar moest uiteindelijk zelf toegeven dat dit beneden alle peil was.
els lens op 23 december 2015:
Ik vind de verhaallijn absoluut niet cliché. Het gaat veel dieper dan "Jongen wordt verliefd op meisje...". En de stijl is gewoon vlot en aangenaam. Ik was eraan begonnen als tussendoortje, omdat het als app werd aangeboden door de bib. Ik kon het boek (nou ja, het tablet) moeilijk wegleggen. Voor mij inderdaad toch wel een verborgen parel. Ik had nl. van die Ish nog nooit gehoord.

Gelezen door: André Oyen (3490 boeken)

Citaat: "Ooit las ik dat iedereen ergens op wacht in zijn leven. We wachten al vanaf het moment dat we geboren worden, alleen weten we niet waarop, tot het zover is. Maar àls het zover is, reageren ons lichaam en onze ziel op een manier die niet mis te verstaan is."

De jonge Tom Macleigh heeft geen al te warme jeugd. Zijn ouders hebben een liefdeloos huwelijk en het enige lichtpuntje in zijn jonge leven is zijn oudere broer. Maar wanneer die na een stevige ruzie met hun ouders het huis verlaat blijft Tom alleen in de bedrukte sfeer van zijn ouderlijk huis, waar hij materieel niets te kort komt maar waar hij zich alleen, eenzaam en onverschillig tegenover alles en iedereen voelt. Het doet hem dan ook totaal niets wanneer hij zijn liefdeloze ouders en het saaie provinciestadje achter zich kan laten om te gaan studeren aan de universiteit van Boston.

In de anonimiteit van de grootstad bloeit de teruggetrokken jongeman langzaam open en treedt hij heel voorzichtig uit zijn cocon van leegte. Hij leert op eigen benen staan, maakt er kennis met Clarisse, de eigenares van een platenzaak, die haar muziekcarrière in de driepvries heeft gestopt om deze zaak waar haar vader zo in geloofd heeft, verder te zetten. Ze worden beste maatjes en helpen mekaar door dik en dun. En dan zijn er natuurlijk Juffrouw Parker en mijnheer Procter. Een schattig ouder koppel, die ontzettend van mekaar houden, maar die het niet nodig vinden de innige relatie die ze samen hadden in een huwelijk vast te leggen. Zij zijn de warme ouderen die Tom nooit in zijn ouders vond.

En dan is er natuurlijk zijn bloedmooie studiegenote Rachella op wie Tom al smoorverliefd werd toen hij voor de eerste keer haar stem hoorde. Maar introvert als hij is, durft Tom haar zelfs niet aan te spreken en verliest hij zich in dagdromen over wat hij allemaal met Rachella zou kunnen doen, indien hij haar zou durven aanspreken. Hij duwt zichzelf terug in een cocon en krijgt ook steeds meer af te rekenen met onverklaarbare woedeaanvallen en black outs. Maar wanneer Rachella een donkere en duistere periode doormaakt, kan hij haar met zijn toewijding blij maken en langzaam maar zeker groeit er een diepe vriendschap die uitgroeit tot wederzijdse liefde.

Ish Ait hamou (1987) blijkt het Hiphop-boegbeeld van de Lage landen te zijn. Zijn fascinatie voor dansen ontstond toen hij als kleine jongen de moves van Michael Jackson zag. Op zijn achttiende kon hij als choreograaf aan de slag voor Adidas in Duitsland. Bij het grote publiek is Ish vooral bekend als choreograaf en jurylid van So You Think You Can Dance en als je hem in interviews bezig ziet kan je meteen vermoeden dat hij een hele schare van fans moet bezitten. En dat vertaalt zich ook naar verkoopcijfers toe. Dit boek is echter geen product van vipkoketterie maar wel een schitterend literair pareltje. Van jongs af schrijft Ish al verhalen en dat merk je duidelijk. Het boek heeft een ijzersterk plot met een onthutsende ontknoping. Hij zet ongelooflijk knappe personages neer, heeft een heel aparte schrijstijl en een prachtige taal. Echt een adembenemend werk dat me nog heel lang gaat bijblijven.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Peter Geiregat (474 boeken)

Citaat: "Het was alsof de zon voor het eerst door de wolken brak."

Deze debuutroman vertelt een tienerromance tussen Tom en Rachella. Ze ontmoeten elkaar aan de universiteit, maar het duurt maanden voor ze elkaar aanspreken. Tom leeft teruggetrokken en is bang om zijn gevoelens te uiten. Hij fantaseert liever over Rachella en praat dikwijls over zijn gevoelens met Candice. Ook Candice staat op een kruispunt in haar leven. Blijft ze de winkel van haar vader overhouden of geeft ze zich over aan haar passie: zingen. Na de kerstvakantie merkt Tom dat er iets veranderd is aan Rachella. Hij volgt haar tot aan het kerkhof. Daar treft hij haar aan bij de grafsteen van zijn moeder en merkt ze Tom voor het eerst op. Beetje bij beetje vat hij de moed om haar aan te spreken. Eens dit gebeurd is, blijkt dat Tom en Rachella voor elkaar geboren zijn. Enkel het overlijden van Toms moeder is een sombere vlek op hun bestaan. Na hun universitaire studies begint het echte leven en dan krijgt deze roman een onwaarschijnlijke ontknoping.
Zelf heb ik een beetje moeite met deze wending in het verhaal. Al bij al een vlot geschreven roman die een sfeer van verliefdheid goed oproept met de bijhorende angsten en twijfels, maar het slot past naar mijn gevoel niet bij dit verhaal.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Majo de Saedeleer (41 boeken)

Citaat: "Ooit las ik dat iedereen ergens op wacht in zijn leven. We wachten al vanaf het moment dat we geboren worden, alleen weten we niet waarop, tot het zover is. Maar àls het zover is, reageren ons lichaam en onze ziel op een manier die niet mis te verstaan is."

Ish Ait Hamou oogstte lovende kritieken met zijn debuutroman 'Hard hart' die op enkele weken tijd uitgroeide tot een bestseller. Het verhaal leest vrij vlot en voert de lezer mee naar een verrassende ontknoping, maar Ish Ait Hamoublinkt echter niet uit in mooie beeldspraak. Jammer dat de impact van de onthutsende ontknoping wordt afgezwakt door de allerlaatste pagina. Verdienstelijk debuut van een jonge schrijver met potentieel.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: AS-V (17 boeken)

Aangrijpend boek dat door de verrassende plotwending je toch wel van je stuk brengt. Het boek leest vlot en blijft heel lang hangen. Een absolute aanrader!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: NadiaH (122 boeken)

Citaat: ""Jongen, zorg ervoor dat je nooit te laat komt. Een leven is lang en er zijn veel fouten die je kunt herstellen, maar de tijd terugdraaien kun je niet. Er zijn kansen die je met beide handen moet grijpen, momenten die je niet mag laten voorbijgaan, want zodra ze voorbij zijn, komen ze nooit meer terug, hoe hard je ook je best doet. Kom nooit te laat.""

Wat een debuut ! Het verhaal grijpt je beet en sleept je mee tot de laatste bladzijde. Mooi taalgebruik, mooie overpeinzingen, prachtig liefdesverhaal met onthutsende wending. Blij dat ik dit boek ontdekt heb dankzij de actie "Verborgen Pareltjes" van de bibliotheek. Ik kan het iedereen aanraden.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Hilde (10 boeken)

‘Hard hart’ is een mooi verhaal. Over een student en zijn verliefdheid, die zijn hele hebben en houden in beslag neemt, tot ver over zijn eigen grenzen heen. Maar ook gaat dit over waardevolle en hechte vriendschappen die ontluiken, het boek is doorsponnen van wederzijds respect en respect ten aanzien van ouderen, maar ook machteloosheid, met ontroerend mooie en waardevolle gedachtenstromen. Naar eigen zeggen zou zijn tweede boek, ‘Cécile’, het beste van de twee zijn. Maar toch…ik heb deze debuutroman zeker graag gelezen. Echt vertederend mooi! En een heel treffende titel… Waarom, dat achterhaal je als je zelf het boek leest.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Boston