Ik ben de sterkste

Gelezen door: André Oyen (3544 boeken)

Jan De Kinder is geboren in Dendermonde in 1964, en groeide op in Lebbeke. Hij studeerde Toegepaste grafiek en illustratie aan het Sint-Lucas Instituut in Brussel. Ook volgde hij een opleiding Tekenkunst aan de Stedelijke academie van Leuven. Aanvankelijk werkte hij als beeldend kunstenaar en grafisch vormgever. Toen zijn eigen kinderen hun eerste prentenboeken ontdekten, ging er een nieuwe wereld voor hem open. Sinds 1998 werkt Jan als illustrator van kinderboeken voor verschillende uitgeverijen. In de jaren die volgden heeft hij een hele evolutie doorgemaakt.

In 2002 debuteerde Jan als schrijver met het prentenboek Mathilde. Dit boek is vertaald in het Deens en Koreaans. Het prentenboek Van een kind dat tikkertje speelt met de wind is bekroond met een Boekenwelp voor de tekst van Hilde Vandermeeren. Naast het illustreren en schrijven, geeft Jan ook lezingen en workshops in scholen en bibliotheken in Vlaanderen en Nederland. Hij vertelt enorm graag verhalen aan kinderen, maar fantaseert ook verhalen samen met hen. Bovendien werkt hij als beeldend kunstenaar. Ondertussen illustreerde Jan al meer dan 40 boeken, zowel prentenboeken als boeken voor eerste lezers en fictie voor kinderen tot 12 jaar. Enkele boeken voorzag hij zelf van tekst, zoals het prentenboek Van de ezel die bleef staan.

Zijn boeken bij De Eenhoorn zijn vertaald in het Deens, Spaans, Chinees, Koreaans en Portugees (Braziliaans). Zijn meest recente prenten-boek Rood was drie maanden na verschijnen al aan vijf landen verkocht, met name Korea, Brazilië, China, Japan en de Verenigde Staten.. De jury van de Illustrale 2003 in Ronse selecteerde op basis van de esthetische kwaliteit en individuele vertelkracht van de illustraties vier genomineerden, onder wie Jan de Kinder. Over zijn werk wordt in het juryrapport het volgende gezegd: “Het valt op vanwege de directe vertelkracht, de sterke sfeerschepping en de weergave van emoties. Het is een indrukwekkende stap in zijn ontwikkeling als illustrator en laat vermoeden dat de toekomst nog bijzonder treffend werk van hem in petto heeft.”.

Zijn nieuwste werk Ik ben de sterkste voor 3+ ers ziet er weer heel knap uit. Er zit ook een mooi verhaal in, maar het moet het toch vooral van het visuele hebben, dat dan ook weer de fantasie kan aanzetten om andere verhalen te verzinnen.
Eigenlijk draait het allemaal rond Big, een varkentje, in dit verhaal. En Big zal blij zijn dat het allemaal rond hem draait, want hij is een beetje een egotripper en een opschepper. Hij is sterk, héél erg sterk en hij waant zich sterker dan een olifant. Wanneer hij Olifant tegenkomt, daagt hij hem uit... Big beweert dat hij Olifant kan optillen met één hand. ‘Ik tel af, jij neemt een aanloop en je springt in mijn armen,’ zegt Big. Zo gezegd, zo gedaan. Of Big dat nu echt voor mekaar krijgt laat ik lezertjes en kijkertjes het liefst zelfst ontdekken want het is echt heel knap gevonden en uiterst artistiek uitgewerkt.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: