De onsterfelijke Bartfuss

Gelezen door: André Oyen (3544 boeken)

Citaat: "Uitgehongerd en opgepropt in goederenwagons hadden de mensen geleerd elkaar te negeren, te stelen en voor te dringen met het beetje kracht dat ze nog hadden, ze waren als beesten voor elkaar geworden. Gevoelens waren geleidelijk afgestompt."

De veelbekroonde Israëlische schrijver Aharon Appelfeld (1932), is geboren in een gehucht in de Oekraïne. In 1939 werd zijn moeder vermoord en hijzelf samen met zijn vader op transport gezet. Na een jaar wist hij te ontsnappen uit een concentratiekamp en in zijn eentje in de oerbossen de oorlog te overleven. Hij werd keukenhulp bij het Russische leger en kwam na de bevrijding uiteindelijk via één van de opvangkampen in Italië als veertienjarige in Palestina terecht. Daar leerde hij Hebreeuws omdat hij vond dat zijn moedertaal (Duits) niet geschikt was om de Holocaust te beschrijven.

De hoofdpersoon in de roman De onsterfelijke Bartfuss, de vijfenveertigjarige handelaar Bartfuss probeert zijn bestaan na het overleven van een van de kleinere, beruchte kampen voort te zetten door te zwijgen en zich van zijn vrouw, Rosa en zijn twee dochters af te schermen. Bartfuss heeft zijn bed, zijn kamer en zijn spaarcent, volgens zijn vrouw en dochter Paula, onmeetbaar grote geheime schat. Inderdaad heeft hij onder de tegels in de kelder dollars, gouden muntstukken en sieraden verborgen, allemaal bij elkaar gesjacherd, maar hij laat zijn vrouw en dochters die door hun moeder tegen hem opgezet zijn, niet in zijn rijkdom delen. Bartfuss heeft zijn eigen dagritme, hij komt en gaat naar believen. Het gemeenschappelijke huis komt hem voor als een vijandelijke zone waar je niet te veel van jezelf moet prijsgeven’. Hij zit letterlijk alleen met zichzelf urenlang in een koffiebar terwijl hij elke beslissing uit de weg gaat. De scheve verhouding in huize Bartfuss, het gekonkel van de drie vrouwen, een schoonzoon die een nieuwe tactiek voorstelt, de toenaderingspoging van Bartfuss zelf als hij ondanks alles in een bui is waarin hij bijna zijn ergste vijand vergeeft zijn fragmenten uit het levensverhaal van een man die het kamp wel overleefde maar er gevoelsmatig wel levenslang verminkt werd. Bartfuss is een kluizenaar tegen wil en dank en de auteur geeft de stilte én de pijn op een meesterlijke manier gestalte.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Israël