De koningin en ik

Gelezen door: Annelies Blancke (10 boeken)

Citaat: "Groot-Brittannië wordt een republiek, weg met de monarchie, de Britse koninklijke familie moet haar eigen boontjes doppen."

Dit is het vertrekpunt van het boek De koningin en ik (The queen and I). Een eenvoudig idee dat clichématig zou kunnen uitgewerkt worden. Gelukkig slaagt Sue Townsend erin om een heel grappig boek te schrijven zonder goedkoop te worden.

Alle leden van de koninklijke familie verhuizen naar een sociale woonwijk en moeten leven van uitkeringen, net zoals de meeste van hun nieuwe buren. Weg met de luxe. Ze komen terecht in de realiteit van ‘net-de-eindjes-aan-elkaar-kunnen-knopen’. De koninklijke familieleden reageren allemaal anders op hun nieuwe leven.
Charles ziet het volledig zitten en vindt het erg spannend, prins Philip zakt in een depressie, de koningin past haar moedig en waardig aan, de schoothond wordt straathond,… Die verschillende karakters worden erg levendig en herkenbaar beschreven. Je leeft mee met de familie en kan niet anders dan respect voelen. Ondanks al die armoede is dit een positief verhaal waarbij ik veel luidop heb kunnen lachen. Stel je voor: de koningin en prins Philip die voor het eerst in één bed moeten samen slapen, de dure, antieke meubels die verzaagd moeten worden om in het kleine huisje te passen, de koningin die moet assisteren bij een thuisbevalling. Dit alles wordt grappig, eerlijk en ontroerend beschreven.

Dit boek verandert de wereld niet en het einde is eerder zwak. maar ik heb het super graag gelezen.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
peter.desmet op 17 mei 2006:
Townsend is natuurlijk bekend van de Adrian Mole-reeks. Het is natuurlijk niet voor niets dat in het o zo klassebewuste Groot-Brittanië een schrijfster met een plot als deze voor de dag komt. Het boek is over de hele lijn niet zo sterk maar het blijft een geestig boek. De angelsaksische humor, zeker in boekvorm, blijft er toch torenhoog uitsteken.