De grote Gatsby

Gelezen door: dylan (1 boeken)

Ik heb dit boek gelezen toen ik nog in het middelbaar zat, en alles wat ik mij herinnerde was, dat ik het "een leuk verhaal" vond... Nu heeft het boek een kleine renaissance beleefd, ik heb het twee keer na mekaar herlezen...

Ik vind de beschrijvingen van het tijdperk (de Amerikaanse jazz-age) en de mensen heel pakkend, vooral de Grote Gatsby zelf is wondermooi neergezet...

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Kavia op 6 oktober 2008:
The Great Gatsby zal me vooral bijblijven omwille van de hilarische beschrijving van een ongeluk waarbij een two-seater na een feestje in een greppel belandt, en de dronken omstaanders aan de hoogst verwarde, dronken inzittenden proberen uit te leggen wat er aan de hand is.

Gelezen door: Kara (1 boeken)

De Grote Gatsby wordt steeds beschreven als een gigant der Amerikaanse literatuur. Heeft men het dan over de auteur of is het een allusie op de titel? Beiden volgens mij. Mijn verwachtingen waren hoog. Toen ik echter het eerste hoofdstuk aan het lezen was, had ik al snel door dat het tempo van het verhaal relatief laag lag. Daarmee bedoel ik dat in deze roman weinig spanning zit. Het zijn namelijk de onderlinge verhoudingen die verschuiven, neergeschreven door metaforen, omslachtige zinnen in ietwat antiek taalgebruik. Hierin toont Fitzgerald zich een meester!
Hoofdpersonage Jay Gatsby is een mysterieuze miljonair waar niemand iets van afweet. Geleidelijk aan legt de verteller (zijn buurman en vertrouweling, Nick Carraway) Gatsby's karakter bloot. Daisy Fay kan je vergelijken met de 'driving force' in een toneelstuk van Shakespeare. Gatsby's obsessieve liefde voor haar zal uiteindelijk zijn ondergang betekenen. Het boek mag dan saai lijken, het slot zal je zeker bekoren. Twijfel je nog steeds? Laat me je dan met deze laatste argumenten overtuigen: de roman geeft perfect de tijdsgeest van de roaring twenties weer, het duikt geregeld op in tijdschriften en tachtig jaar na schrijven werd het voor een tweede keer verfilmd. Tot slot, ik, een achttienjarige, heb De Grote Gatsby gelezen. Waarom u niet?

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: New York