De ondergang van het regenwoud / Over zekere leerstoel

Gelezen door: Dennis P. (770 boeken)

Citaat: "'Ik noem Komrij geen racist,' beweert onze taalkundige paragnost in de Haagsche Courant, 'maar hij maakt zich wel schuldig aan racistische aantijgingen.' De subtiliteit van het onderscheid ontgaat me ten enen male."

In 1990 schreef een zekere Mohamed Rasoel een boekje genaamd De Ondergang van Nederland. Het ging over de radicalisering en islamisering van Nederland en was tamelijk controversieel. Het werd zelfs verboden.
Enkele jaren later beweerde taalkundige en analyticus Teun A. van Dijk dat Gerrit Komrij achter het pseudoniem Rasoel zat. Rasoel gebruikte immers een literaire stijl en woorden als zwerfhond, net als Komrij. Die laatste ontkende alles, maar dat bleek niet genoeg. Het werd een polemiek.

Ik had niet eerder gehoord van deze hetze en las het gedoe als een literaire rel tussen twee intellectuelen. Het enige verschil tussen dit en Leslie-Ann Poppe die zich uitlaat tegen Dag Allemaal is de taal waarin het gebeurt. De trivialiteit spat ervan af. Een goede discussie of verdediging is een plezier om te lezen, maar Komrij gebruikt dit boekje om de heer Van Dijk belachelijk te maken in een zwierige taal.
En nu weer over naar de orde van de dag.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Nederland