Oorlog en vrede

Gelezen door: (0 boeken)

Citaat: "- Wij decimeren hun rijen met ons vuur, maar zij houden stand, zei de adjudant.
- Ils en veulent encore...! zei Napoleon met gebarsten stem.
- Sire...? zei de adjudant, die het niet verstaan had.
- Ils en veulent encore, zeiden krakend Napoleons uitgedroogde stembanden, donnez leur-en."

Wij waren steeds gefascineerd door de oorlogsgraven. We woonden niet ver van Lommel waar we elk najaar het Duits soldatenkerkhof bezochten, wanneer de hei bloeit. Later bezochten we Tyne Cot en Vladslo.

Maar om te vatten wat zich daar heeft afgespeeld, heb je Oorlog en vrede nodig. Om te weten wat kanonnenvlees is. Heel de slag bij Borodino die werd uitgevochten door lijfeigenen met een verbazend gebrek aan zelfbehoudsdrift. Dat is de kracht van de plaats die men zich toemeet.

 | Reacties (2)Delen |
2 reacties:
op 27 september 2007:
Dit is Tolstoj! Enerzijds schetst hij de bekrompen, onechte, dubbele wereld van de adel, de verering van de tsaar, dit doorweven met de romances die je ook in Anna Karenina terugvindt.
Hier zie je echter ook de gruwel van de oorlog, het "genie" van Napoleon, de intriges en de machtswellust van de grote koppen in het russische leger, de wijsheid van de boer die zijn vreselijke lot draagt, de dood,...
De kristallen "Assepoester"-wereld en de gruwelijke werkelijkheid die ook daar binnensijpelt. Magistraal!
Annemarie Wollants op 30 mei 2006:
Schitterend! Niet alleen een meeslepende roman, maar ook een prachtige evocatie van de tijd. Met allerlei typische nevenplots, echt voer voor de lezer die wel van een uitdaging houdt. En bovenal, dik genoeg om eraan te willen beginnen, ik lees nooit dunne boeken, de pret is te snel uit.

Gelezen door: Kurt Verstraeten (6 boeken)

Dit zal wel de 'zwaarste' Rus zijn die er bestaat. Ik heb 'm gelezen toen ik nog student was, want dan heb je immers de tijd. En tijd heb je nodig wil je Oorlog en Vrede lezen. Maar wie het aandurft zal het zich niet beklagen. Het is een prachtig geconstrueerd verhaal van oorlog in vredestijd en vrede in oorlogstijd, want zoals bij alles in het leven zijn de grenzen vaag of arbitrair getrokken.

Toegegeven, de passages (een passage kan hier makkelijk 100 bladzijden betreffen) waarin Tolstoj een veldslag tot in het kleinste detail beschrijft werden mij soms te veel en ik heb hier en daar wel eens een tiental bladzijden overgeslagen. Toch beschouw ik het lezen van dit boek als een van mijn overwiningen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: moskou