De tijd is op

Gelezen door: André Oyen (3507 boeken)

Citaat: "Ik heb altijd gezegd: 'ik leef zoals ik leef, en als dat niet meer gaat moet het maar ophouden’, en het schrijven is altijd ‘een lange, onafgebroken oefening in het aanvaarden van de vergankelijkheid geweest’, maar die onthechting ‘valt weg zodra je door het leven bij de lurven wordt gegrepen'."

Heel lang heb ik getwijfeld voor ik aan dit boek begon want de auteur was voor mij de verpersoonlijking van het volmaakte lijfelijke én de grote liefdes. Om daar nu een boek over zijn eigen lichamelijk aftakelen bij te doen, leek me bijna niet haalbaar. Maar ik ben blij dat ik heb doorgezet. Willem Melchior schrijft met heel veel gevoel, maar ook met humor over ziek zijn en omgaan met een levensbedreigende kwaal en ik ken niet direct veel mensen die zo gedreven, eerlijk en realistisch over hun gevoelens kunnen praten en schrijven.

Willem Melchior (1966) debuteerde in 1992 met De roeping van het vlees, een verhalenbundel vol wellust en doodsverlangen. In zijn eerste roman Kasper Valentijn (1996) werkte hij deze thematiek verder uit door de dood als ultiem orgasme te presenteren. In zijn laatste twee boeken, De onhuwbaren (2000) en Het hoofd op de buik (2002) staat verliefdheid centraal.

In de zomer van 2012 ging Willem Melchior, dan 46, met een aanhoudende heesheid naar de dokter en wordt bij hem kanker aan de stembanden geconstateerd. Verrassend mag het verdict ‘kanker’ niet heten, geeft Melchior toe: hij rookt al jaren dagelijks twee pakjes. Maar een schok blijft het natuurlijk wel. En zoals te verwachten valt, begint hij dingen te bekijken en in vraag te stellen.

In het soort dagboek dat hij vanaf dan bijhoudt over de diagnose en de behandeling, De tijd is op, geeft hij treffend weer hoe hij zijn leven moet aanpassen: hoofdzakelijk ’s nachts leven en vijftig sigaretten per dag roken is zo verweven met zijn schrijfpraktijk dat hij dit moeilijk op kan geven, ook al bezweren de artsen hem dat elke sigaret er een te veel is voor zijn kans op genezing. Melchior kijkt, geconfronteerd met een mogelijk fatale ziekte, vooral naar het leven. Stel dat hij nu sterft, was hét dan allemaal de moeite waard? Hij schuwt de onaangename waarheden niet maar beseft toch ook dat de paar dingen die hij in het bijzonder van het leven verlangde, de liefde en het schrijven, en vooral zichzelf heeft te weten te verwezenlijken! Hij wil niet gehavend door het leven en de angst om oud worden is groter dan die om te sterven.

De tijd is op is een sterk en confronterend boek over leven en strijden met en tegen kanker.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: