Korenblauw

Gelezen door: André Oyen (3526 boeken)

Citaat: "Mijn perioden van terughouding, de stiltes voor de groeistuip, de verlokking van de regressie, de honger, de ongedirigeerde begeerten, vielen steevast samen mer Vian, met het beroep op Vian. Boris. Al heel vroeg in mijn leven lagen de Vian-boeken, in vertaling, slechts één trapdeel klimmen van mijn jongenskamer verwijderd. "

De naam Cor Gout breng ik persoonlijk onmiddellijk in verband met het prachtig literair blad Extaze en de dichtbundel De muziek van het huis. Die twee dingen zijn voor mij pure klasse en diezelfde klasse vind ik ook nu weer terug in de verhalenbundel met jeugdherinneringen Korenblauw. Alleen al de omslag en de bijzondere knappe vormgeving van Els kort en de illustraties van Hélène Penninga nodigen uit tot lezen en je thuis te voelen in het boek.

De jeugdherinneringen van Cor Gout in Korenblauw nemen ons mee naar een tijd waarin kind zijn en onderdompelen in de padvinderij even belangrijk was als boeken, kunstwerken, historie en muziek ontdekken. Zijn verleden is voor hem dan ook allesbehalve een toevluchtsoord, maar integendeel een vertrekpunt voor een vlucht naar voren. In een van de verhalen in dit boek, 'Verjaardagsbrief aan Rob H.', schrijft hij: "Hoe zuiver zijn de herinneringen, hoe waarheidsgetrouw? Een andere vraag, nog belangrijker misschien, is die naar de invloed die de beschreven gebeurtenissen op mijn latere leven hebben gehad." Het boek De kleine prins levert een heel mooi verhaal op en de auteur ervan Antoine de Saint-Exupéry was wel duidelijk van invloed op zijn leven want hij schreef er nog een liedje over: Saint-Ex. En uiteraard heeft hij het ook over zijn schrijverschap, met name over de veelgestelde vragen van het publiek aan een schrijver. En daar blijkt dan ook weer hoe belangrijk herinneringen voor hem zijn. In de verhalen die Gout's latere leven beschrijven, hebben de instincten van de hoofdpersoon zich uitgekristalliseerd tot instrumenten voor een spel. Alleen door te spelen slaagt hij erin ruimte, evenwicht en vrijheid te scheppen in de wereld die hem omgeeft. Zijn brief aan de eerste lezer van dit boek over de lichte schok die hard aankomt, vind ik fantastisch. Eigenlijk zijn al de verhalen in dit boek van een buitengewoon. Korenblauw is zonder meer naar vorm en naar inhoud een prachtig boek!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Den Haag