Zelda de Piraat

Gelezen door: André Oyen (3543 boeken)

Citaat: "Zelda vloekt als een dronken bootsman en spartelt als een hamerhaai met buikpijn. Om haar te kalmeren, duwen de moeders haar kopje-onder in de tobbe."

Pieter van Oudheusden was gefascineerd door woorden en teksten. Zijn liefde voor taal uitte zich in zijn diverse beroepsactiviteiten. Hij schreef teksten voor prentenboeken en strips. Daarnaast vertaalde hij een heleboel strips naar het Nederlands.. Hij werkte als redacteur voor diverse striptijdschriften, waaronder Zone 5300, en gaf workshops scenarioschrijven. De laatste jaren was hij eindredacteur van het Nederlandse kindertijdschrift BoekieBoekie.

Pieter van Oudheusden werd geboren in 1957 in Puttershoek, een klein dorp op een eiland in Zuid-Holland en in oktober 2012 werd een hersentumor bij hem vastgesteld. Over de impact van de tumor en de bijbehorende operaties verscheen een documentaire. Samen met striptekenares Aimée de Jongh maakte hij een strip over zijn ziekte, een strip over en voor dochters die hun vader verliezen: Land's End. De strip verscheen in januari 2014 in Zone 5300. Pieter overleed in de nacht van zondag 10 november 2013.

Zijn eerste kinderboek Ik verveel me nooit verscheen in 2002 bij uitgeverij De Eenhoorn. De prenten van Goele Dewanckel werden bekroond met een Vlag en Wimpel. Meer dan tien prentenboeken volgden. Deze kenmerken zich altijd door een literaire, filosofische tekst en artistieke prenten. Voor het 20-jarige bestaan van uitgeverij De Eenhoorn maakte Pieter het bijzondere prentenboek Het circus van Dottore Fausto, samen met illustratrice Isabelle Vandenabeele. Naast prentenboeken schreef Pieter een twaalftal boekjes voor eerste lezers-reeksen. Hij werkte ook mee aan de reeks Klein Suske en Wiske van Standaard Uitgeverij. Zijn boeken zijn in zes talen vertaald. Voor zijn strips werkte hij samen met striptekenaars als Jeroen Janssen, Fred Marschall, Maarten Vanden Wiele en Mario Boon. Hij vertaalde strips van De Smurfen, Thorgal, Samber en Jonathan.

Persoonlijk hield ik heel erg van Scherven van de hemel, een prachtig boekwerk over kennis en inzicht van de kunstenaar die voor de kunst leeft. De auteur maakte de belofte in de titel helemaal waar. Hij geeft de lezer inderdaad scherven van de hemel in de vorm van een heel mooi en poëtisch verhaal cadeau! Het werkje streelt de verbeelding en nodigt dan ook uit om andere mooie dingen in de wereld te ontdekken.

Voor het kinderboek Zelda de Piraat werd er samengewerkt met Merel Eyckerman. Op een dag vindt de bemanning van het piratenschip de Lamantijn een mandje op zee. Er zit een meisjesbaby in. De piraten noemen haar Zelda. Zelda blijkt een geboren piraat. Ze groeit uit tot de stoerste van alle piraten. Geen zee gaat haar te hoog. In korte tijd klimt ze op van koksmaatje en scheepsmeisje tot eerste stuurvrouw en kapitein. De bemanning van de Lamantijn kan haar niets weigeren. Maar Zelda mist iets. Een moeder en een meisjeswereld lijken niet langer onrealistisch voor Zelda de Piraat.

Merel Eyckerman tekende een heerlijke bende piraten - en, verderop in het boek, een heerlijke bende piratenmoeders. Ze zijn zo divers als hun namen aangeven en de enscenering en het kleurgebruik maken het boek tot één kleurig feest. Een heerlijk verhaal waarin vrolijk de draak wordt gestoken met verwachtingen en rollenpatronen. Een grappig piratenboek voor zowel jongens als meisjes.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: