Ik ben hier geboren

Gelezen door: André Oyen (3544 boeken)

Citaat: "Verdwijnen. Verstoppen. Zijn dat de woorden? Hij wil de woorden niet verzinnen, hij wil ze zoeken zodat ze zichzelf prijsgeven."

Als jonge dichter publiceerde Hans Muiderman in de Groene Amsterdammer, hij stond op het podium, schreef liedteksten en regisseerde voor cabaret. Vertellen met beelden, dat raakte hem nog meer. Als docent film aan de Theaterschool in Utrecht begon hij zijn loopbaan. Hij deed daar onderzoek naar de relatie tussen film en theater, gaf lessen filmgeschiedenis en filmanalyse. Als auteur en redacteur was hij betrokken bij vele publicaties over cultuuronderwijs. Nu schrijft hij fictie en non-fictie, geeft lezingen en treedt op als columnist.

Tijdens het festival Winternachten/Writers Unlimited 2013 werd zijn debuutroman Souvenir Utopia gepresenteerd. Begin dit jaar verscheen de 2e druk. In mei 2014 verscheen zijn verhalenbundel Ik ben hier geboren. De verhalen van deze auteur lezen als ragfijne poëzie en toch zijn ze heel toegankelijk voor een gtoot publiek. Ze hebben iets waar heel wat mensen onuitgesproken mee om gaan, namelijk als volwassene teruggaan naar de tijd van de jeugd. Trachten de puzzel van jezelf in mekaar te passen, dat is ook de rode draad in de verhalen uit deze bundel.

Kleine fragmentjes taal moeten de bijbehorende beelden voor de lezer oproepen en dat lukt prima. In het eerste verhaal 'Weer thuis', zoekt een man het huis op waar hij als kind gewoond heeft en waar hij nooit afscheid heeft van kunnen nemen. Eigenlijk gebeurt er niet veel in dat verhaal, maar de sfeer die de auteur weet op te roepen, is huiveringwekkend, want je vermoedt dat er onverwerkte en duistere geheimen in schuilen. Ooit, een kort woord voor heel lang geleden, schrijft hij ook en dat klopt helemaal.

De verhalen staan allemaal op zich, maar toch vormen ze een geheel, een geheel dat nostalgie en verstildheid uitademt. De zelfmoord van een moeder, gekoppeld aan een portret, gemaakt daags voor ze uit het leven en de zee in stapte. Een blik, een geur, een houding... de auteur gebruikt het allemaal als sleutelmomenten, ook al zijn ze voor een buitenstaander misschien heel banaal. Onderlinge relaties, gevoelens van de personages, korte rake observaties worden indringend met oog voor detail beschreven. De verhalen beklijven en kruipen onder de huid.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: