Sabbatical

Gelezen door: André Oyen (3132 boeken)

Citaat: "Melissa en ik deelden het verdriet zonder het te delen. Zij wilde praten, praten, praten. Ik wilde ook praten, natuurlijk wilde ik praten. Maar hoe lang moest je praten om alles gezegd te krijgen?"

Martin de Jong debuteerde in 2001 met Zoute Griotten, een te gek boek, dat van meet af aan mijn hart gestolen heeft en dat ik altijd even charmant ben blijven vinden. Ondertussen verscheen er nog een speciale jubileumeditie van, onder de titel: Zoute Griotten Speciaal en zagen ook nog andere schrijfsels zoals Tijd voor Stampij (2013), De mooiste dag tot nu toe (2014), en Literaire giller (2014) het licht.

De boeken van Martin de Jong zijn altijd een mooie mix van ernst en humor, waarin ook het literaire leven zijn plaatst opeist. In zijn nieuwste werk Sabbatical is dat ook wel het de geval, maar toch neemt nu de ernstige zijde de grootste plaats in. Tom, één van de jonge helden van Literaire giller, is nu een veertiger geworden. Op de middelbare school had hij samen met zijn leeftijdgenoten hemelbestormende plannen gekoesterd: iets in de letteren bereiken of masseur van een dameshockeyteam worden. Na de dood van Otto ter Weel (zijn schoonvader) groeit Mark Tonneur, één van de jeugdvrienden, uit tot de grootste levende schrijver van Nederland. Tom Veers daarentegen heeft in deze wrange , ietwat zwarte komedie een dieptepunt in zijn bestaan bereikt. Om weer onder de mensen te komen, woont hij een schoolreünie, met allemaal tieners van toen die nu grijzend zijn, bij. Dat zo bepalende dieptepunt overloopt Tom met zijn lezers en het is wel mooiste en de aangrijpendste passages uit het boek. Veel meer ga ik daar niet over loslaten, want de lezer moet dat zelf ontdekken: de vreugdevolle én de pijnlijke zelfs dramatische momenten. Het boek bestaat uit drie delen. Twee kleine en één groot hoofdstuk. En in dat grote hoofdstuk is ook de oorzaak van zijn 'Sabbatical' terug te vinden.

De auteur heeft zijn verhaal héél knap opgebouwd en zowel de trieste als de vrolijke momenten scharnieren mooi in mekaar. Een boek waarin het leven in al facetten heel realistisch weerspiegeld wordt.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: