De PG

Gelezen door: Peter Desmet (160 boeken)

Citaat: "Paul Hersh was zoals gewoonlijk als hij aan zijn bureau zat (ten minste tien uur per dag) gekleed in een zwart trainingspak en jogginschoenen die er splinternieuw uitzagen omdat hij er nooit mee buiten kwam. Dat was niet zomaar, het maakte deel uit van zijn imago en tegelijk van een strategie die hij als psychiater kundig en doelbewust toepaste: het systematisch misleiden van zijn omgeving."

Jef Geeraerts is zowat de uitvinder van de politiek thriller in Vlaanderen. Wat opvalt bij De PG is hoe goed de auteur wel geïnformeerd is. Van Geeraerts is bekend dat hij zich uitvoerig documenceert alvorens zich aan het schrijven te zetten. In de praktijk levert dat een bijzonder spannend boek op met een schat aan informatie.

In dit boek wordt accuraat uiteengezet hoe het Belgische justitie-apparaat zich verhoudt tot de politiediensten en rijkswacht (er was nog geen sprake van de eenheidspolitie) en de conservatieve kerkelijke organisatie Opus Dei. Hoewel de PG in eerste instantie niet sympathiek overkomt bij de lezer verandert dit stilaan maar zeker. Je gaat als lezer empathie voelen met de zestiger die opgescheept zit met een kwezelachtige vrouw die lid is bij Opus Dei en de helft van haar geërfd familiebezit opoffert om haar twee zonen binnen de Opus Dei-organisatie een hogere positie te bezorgen.
Daarenboven zit de PG middenin de oorlogen die gerecht en politie en rijkswacht voeren. Als de PG door zijn veel jongere minnares gedumpt wordt voor een veearts krijg je zowaar medelijden met hem. Gelukkig is daar nog zijn Poolse meid met wie hij een onverwachte romance beleeft terwijl zijn vrouw op retraite is bij Opus Dei in Rome. Uiteindelijk loopt het dramatisch af door een schijnbaar onwaarschijnlijke samenloop van omstandigheden.

Een boek met een ongelooflijk strak tempo, een ingenieuze en waarachtige plot, accurate informatie en goed gefundeerde karaktertekeningen. Zonder meer een topper in het genre. Voor niet-Belgen en a-politieke lezers misschien wat moeilijk om volgen.

 | Reacties (3)Delen |
3 reacties:
missiaen op 29 oktober 2009:
Fantastisch!
Claude Bonvin op 9 maart 2007:
Het is altijd een plezier om een boek te lezen van Jef Geeraerts.
Malena Larsen op 31 juli 2006:
Tja... ik ben noch Belgische, noch politiek geëngageerd, maar ik heb er echt wel van genoten, ik ben trouwens een grote Geeraerts-fan... het enige wat ik wat minder vind, is dat Geeraerts in zijn boeken rechtstreeks passages overneemt van zijn andere werken (in Dossier K. neemt hij letterlijk beschrijvingen over die ook in De PG en De Zaak Alzheimer worden gebruikt enz... en dat is vervelend... maar alle drie boeken zijn beslist de moeite waard...

Gelezen door: Elske (66 boeken)

Nog te lezen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: