Als al het andere voorbij is Korte reizen langs het landschap van de Grote Oorlog

Gelezen door: André Oyen (3543 boeken)

Citaat: "Verder weg hoor ik een kogel fluiten. Net een schilderij. Wat mooi, dat zwaer en wit en groen. Maar ik vertrouw die schoonheid niet. Wat mooi is mag er nog niet zijn. Pas als het stil is, mag dat. Als andere voorbij is."

Hans Muiderman schrijft poëzie, proza en columns. Als jonge dichter publiceerde hij in de Groene Amsterdammer, hij stond op het podium, schreef liedteksten en regisseerde voor cabaret. Vertellen met beelden, dat raakte hem nog meer. Als docent film aan de Theaterschool in Utrecht (HKU) begon hij zijn loopbaan. Hij deed daar onderzoek naar de relatie tussen film en theater, gaf lessen filmgeschiedenis en filmanalyse. Als auteur en redacteur was hij betrokken bij vele publicaties over cultuuronderwijs. Nu schrijft hij fictie en non-fictie, geeft lezingen en treedt op als columnist. Eerder verschenen zijn debuutroman 'Souvenir Utopia' en de indrukwekkende verhalenbundel 'Ik ben hier geboren.'

Voor zijn laatste werk 'Als al het andere voorbij is' liet Hans Muiderman zich, behalve door het reizen zelf inspireren door de roman 'Het lied van de loopgraven' van Sebastian Faulks (2011), het onderzoek van Pauline van Heekeren 'Die Vorstellung ist alles, psychiatrische behandeling van Duitse soldaten met oorlogsneurosen, 1914-1918' en de tentoonstelling 'Oorlog & Trauma' in het Museum Dr. Guislain in Gent en de bijbehorende catalogus.

In drie verhalen en drie plaatsen reist de schrijver door het landschap en een stukje geschiedenis van de Grote Oorlog: Passendale, Albert en de heuvels bij Douaumont. Hij observeert intens en verweeft de geschiedenis van die plekken met dagelijkse gebeurtenissen onderweg. Daardoor lijkt het alsof de waanzin uit die tijd het hedendaagse leven nog altijd beïnvloedt. Hans Muiderman weet de drie verhalen door zijn visuele taal herinneringen van de geschiedenis tot iets individueels om te toveren. Bevangen door het verleden en het heden confronteert hij de lezer met de onvergankelijke poëzie van het landschap en het ontembare verdriet van onverteerde rouw.

Een dun maar supermooi werk!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Passendale