Rijngoud

Gelezen door: André Oyen (3542 boeken)

Citaat: "Maar je zou in het goud hebben kunnen wonen! Je zou het huis niet nodig gehad hebben, je had meteen in de schat, de schatkamer kunnen wonen, in de schatkamer van de kinderen van de Rijn. Misschien vond je het daar te lawaaierig. Jij hebt het meer voor de moeders die zich bereidwillig laten afhalen, die tot alles bereid zijn voor iedereen die ze daar weghaalt."

Elfriede Jelinek, de controversiële Nobelprijswinnares van 2004 met een grondige hekel aan alles wat naar geld en macht ruikt, leverde in het Wagnerjaar 2013 een boze, sardonische theatertekst af waarin ze Marx, Wagner, kredietcrisis en consumentencultuur heel geraffineerd aan mekaar smeedde.

'Rijngoud' recapituleert het apocalyptische Wagner-libretto, maar de auteur heeft er een actuele noot uit het huidige tijdsgewricht aan toegevoegd. Blijkt dat Wodan zijn Walhalla - een machtig godenpaleis, zo machtig dat het dak in de nevelen verdwijnt - op krediet heeft laten bouwen. 'Een situatie zoals in veel gezinnen,' oordeelt dochter Brunhilde laconiek. Maar in de daaropvolgende dialoog zal zij haar vader flink de les aan zeggen over diens hebzuchtig, zeg maar kapitalistisch en paternalistisch, bewind. Papa kan de lening niet terugbetalen, maakt schulden en doet beloften die hij niet houdt. Papa zet geen onderbetaalde arbeiders meer in, maar reuzen, omdat die geen machines nodig hebben. Papa heeft nu zijn oog op de goudschat van de Nibelungen laten vallen, en op de Ring die macht en rijkdom belooft. Maar daartoe zal hij dwergen en reuzen tegen elkaar moeten opzetten, en zijn dochter, die niet meegaat in het plan, moeten opofferen.

'Rijngoud' is een een actualisering van een oude sage met een mespuntje Marx verpakt in een verzameling lange monologen van Wotan en Brünhilde met veel cynische satyre een fijnproeverij voor een nichepubliek, dat van van gepeperd én complex houdt.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Oostenrijk