Aanrakingen

Gelezen door: André Oyen (3553 boeken)

Citaat: "Naar boven/ deze weg naar boven zo vaak/ met bonkende voeten, fluitend/ neuriënd, lachend afgelegd/ omdat ik wist wat mij wachtte/ elke keer zoals de vorige/ en de volgende tot er nooit/ nog een volgende kwam/ schraap ik nu alle onderdelen/ liefdevol samen: vanuit de hal/ met de zwart-witte tegels langs/ de trap met afgeleefde rode loper/ door zoveel handen gepolijste leuning/ tot waar licht vanuit het dakraam/ de donkerhouten deur deed glanzen/ daar zoals altijd binnenstormen/ zonder kloppen en vanzelfsprekend/ zijn ze hier: zij in bloempjesschort/ achter potten en pannen op het vuur/ de tafel stond allang gedekt, hij/ met grijze stofjas en de krant/ zoals het altijd was en zal zijn/"

Marc Tritsmans Geboren in 1959, studeerde tandheelkunde, woont in Boechout en werkt als milieuambtenaar in Borsbeek. Marc Tritsmans publiceerde zeven dichtbundels bij Lannoo - De wetten van de zwaartekracht (1992), Onder bomen (1994), Oog van de tijd (1997), Van aarde (1999), Sterk water (2000), Kritische massa (2002) en Warmteleer (2004) - en twee bundels bij Nieuw Amsterdam - Man in het landschap (2008) en Studie van de schaduw (2010). Hij staat met zeven gedichten in Gerrit Komrijs Nederlandse poëzie van de 19e tot en met de 21e eeuw in 2000 en enige gedichten. In 2005 verscheen From Now On, een bibliofiele bundel met door James Brockway in het Engels vertaalde gedichten. In 2011 won hij de Herman de Coninckprijs van de jury én het publiek.

Ik heb in het verleden het geluk gehad om een paar literaire ontmoetingen met Marc Tritsmans te mogen meemaken. En die man heeft contact met zijn publiek. Hij weet zijn toehoorders te raken door de helderheid van zijn gedichten en de kracht van zijn voordracht. Daardoor zou je dan ook kunnen zeggen dat 'aanrakingen' het aanraken en aangeraakt worden, in alle betekenissen kan geïnterpreteerd worden. Marc Tritsmans toont zich opnieuw een meester in helderheid en zeggingskracht. Melancholie en weerbaarheid gaan ook weer in deze bundel samen. ' Marc Tritsmans weet sterke, herkenbare beelden in ritmische versregels te vatten. De mens is in zijn werk maar een tijdelijke aanwezigheid die een plaats zoekt in de natuur. Hij maakt van taal een medium waarmee hij gevoelens en feiten doordringend registreert en ze dichter bij zijn lezers brengt. Taal als beeld, aanraking en streling.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: