De dikke baobab: een reis door Madagaskar

Gelezen door: André Oyen (3542 boeken)

Citaat: "Zoals de Eifeltoren het symbool is van Parijs, de Tower dat van Londen en het Colosseum dat van Rome, zo is de de reuzenbaobab, waar vroeger executies van ter dood veroordeelden plaatsvonden, het symbool van de havenstad Majunga, die tegenwoordig Mahajunga heet. De monumentale boom die nu dienst doet als rotonde tussen de Boulevard Marcoz, de Boulevard Poincaré en de Avenue de France, staat op menige folder afgebeeld en is het onderwerp van veel schilderijen."

Frank van Rijn (1948) werd geboren in Zuid-Holland. Al tientallen jaren onderneemt hij fietstochten naar alle uithoeken van de wereld, bij voorkeur over ongebaande wegen en geheel self-supporting. Inmiddels heeft hij in 40 jaar al meer dan 500.000 km op de teller staan! Met een scherp oog voor details heeft hij in de afgelopen jaren een aantal van zijn reizen opgetekend in elf boeken.

Madagaskar, het Rode Eiland heeft de bezoekers veel te bieden. En dat heeft van Rijn tijdens zijn tienweekse fietstocht ervaren: rijstterrassen zoals in Zuidoost-Azië, savanneland met baobabs, nationale parken met geërodeerde rotspartijen zoals in de Verenigde Staten en wouden met lemuren, heel bijzondere apen zoals nergens ter wereld. Ook maakte de auteur een famadihana-ceremonie mee: een groot kleurrijk 'feest' waarbij de overledenen van een dorp opgegraven en opnieuw begraven worden. Verder kwam hij op een 450 km lange zandweg langs vele graven van de Mahafaly-stam, die versierd zijn met kunstig gesneden houten alo-alo's, een soort totempalen.
Madagaskar of Malagasi wordt het Rode Eiland genoemd vanwege de kleur van de aarde. Het exotische land ligt in de Indische Oceaan voor de Afrikaanse kust en wordt ervan gescheiden door de Straat van Mozambique. Natuurlijk ontbreekt een redelijke portie geploeter door mul zand en over bergen niet, maar ook maakte de auteur diverse rondwandelingen door prachtige natuurgebieden, waarbij hij herhaaldelijk reuzenkameleons en andere uit de kluiten gewassen reptielen van tak naar tak ziet kruipen. In het Parc National de la Montagne d'Ambre, een tropisch regenwoud, waar het gelukkig juist even niet regent, ging hij samen met een andere Nederlander op zoek naar de zeer zeldzame Menticola Erythronotus, een vogeltje met een rood borstje.

Het boek geeft een prachtig sfeerbeeld van deze reis met z'n ups en downs. Het verhaal leest soepel, vooral omdat de auteur een aangename schrijfstijl, gekruid met veel humor, heeftHet boek is opgemaakt met veel mooie kleurenfoto's en enkele heldere overzichtskaarten. Een boeiend boek voor de lezer die het motto hanteert dat ook lezen reizen is.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Madagaskar