Berichten uit Buisdorp

Gelezen door: Andr├ę Oyen (3132 boeken)

Citaat: "Toen de mensachtigen rechtop gingen lopen ontsproten er bij vrouwen in het blikveld van mannen borsten om diens interesse in voortplanting gaande te houden."

Martin de Jong debuteerde in 2001 met Zoute Griotten, een schitterend cultboek waarin het reilen en zeilen van het fictieve dorp Buisdorp en zijn inwoners centraal stond. Intussen heeft de auteur heel wat schrijfsels over Buisdorpers en andere wezens het boekenruim ingestuurd. Dankzij de bijzonder knappe omslagillustratie van Irene Mulder en de vlotte pen van Martin de Jong kan de nieuwsgierige lezer ook nu weer onderduikelen in de mooi ogende roman Berichten uit Buisdorp.
De fictieve dorpsgemeenschap viert haar 750-jarig bestaan, er woedt een verkiezingsstrijd waarbij het Volksdemocratisch Landsbelang en de Partij van de Waarheid nek aan nek racen en Bewoonbaar Buisdorp krijgt te maken met een terroristische aanslag. We zitten dus volop in de actualiteit. Intussen wacht Carla op een teken van het universum en probeert Barend Staal een jubileumkunstwerk te scheppen en ook nog de geraffineerde IJslandse Peljorgsaga uit te lezen. Tussen alle perikelen van persoonlijke en politieke aard schuift Buisdorp naar het grote feest toe en ook naar het moment waarop waar het kunstwerk, volgens burgemeester Noten "de wortel naar het verleden van het dorp" waarvoor hijzelf model heeft mogen staan, zonder zelfs te hoeven poseren, onthuld zal worden.

Berichten uit Buisdorp is een vlotte hilarische roman waarin ook personages uit vorig werk van de auteur hun opwachting maken. Die herkenning is des te prettiger omdat ook zij zich van het verleden naar de toekomst dienen te verplaatsen. Alles rijst en is in evolutie net als het werk van Barend Staal...

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: