Engeland en andere verhalen

Gelezen door: André Oyen (3507 boeken)

Citaat: "Aan iemands hoofdhuid is weinig te zien. Hoewel ik weleens denk: vlak daar onder mijn vingers heb je zijn schedel, zijn hersens en elke gedachte die erdoorheen gaat."

Graham Swift (1949) is de auteur van negen romans, een verhalenbundel en een boek met essays, portretten en bespiegelingen over het schrijven. Zijn werk verschijnt in meer dan dertig landen. Tot de vele literaire prijzen die hij ontving behoort de Guardian Fiction Prize, de Prix du Meilleur Livre Etranger en de Man Booker Prize die hij ontving voor zijn roman Last Orders (1996). Hij bundelde slechts eenmaal eerder, in 1982, korter werk.

In deze bundel Engeland en andere verhalen haalt hij wat tijdspanne én wat mogelijkheden aan intermenselijke verhoudingen betreft alles uit de kast. Het lijken teksten die achteloos een situatie schetsen. Personages van jong tot oud worden doorgelicht op een soms wel hilarische wijze. De open eindes geven de lezer veel vrijheid om in te vullen en toe te voegen.Wat je het ene moment nog leuk vindt aan een personage kan zo weer omslaan. Net als in zijn romans laat de schrijver zien waartoe taal bij machte is en hoe de woorden vrijwel door iedereen net weer even anders worden geïnterpreteerd. Deze verhalen kan je beschouwen als mini-romans. De dood en hoe om te gaan met verlies is een thema dat ook in Swifts korte verhalen terugkeert. In Engeland en andere verhalen is het zelfs een bindende factor tussen de overigens perfect op zichzelf staande verhalen. Het sterkst is de schrijver wanneer hij vrienden, studiegenoten of echtparen laat terugkijken op het verleden, op ‘wat had kunnen zijn’ en ‘wat beter achterwege had kunnen blijven’. Maar net zo goed geeft hij een verrassend inkijkje in het schijnbaar zorgeloze leven van twee jonggeliefden die na hun huwelijk naar een notaris gaan om in feite hun dood vast te leggen. Het geheel van verhalen schetst een beeld van hedendaagse Engeland en de Engelsen, niet altijd even vleiend, maar wel altijd vol begrip. Hoewel duidelijk Engels van sfeer zijn het verhalen over gewone mensen en zijn ze ook heel universeel!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Groot-Brittannië