Mijn leven is van mij : roman over keizerin Elisabeth van Oostenrijk

Gelezen door: André Oyen (3544 boeken)

Citaat: "‘Er helemaal aan ontsnappen zullen we nooit. Het is een roeping, een goddelijke plicht. Althans, dat maken we ervan zodra we de vruchten kunnen plukken. We kunnen er slechts het beste van maken. Maar jij hoeft niet te wanhopen, want jouw leven is een stuk gemakkelijker geworden. Jouw leven is nu weer van jou.’"

De zoetsappige films over de beelmooie Sisi vertolkt door Romy Schneider schijnen helemaal niet met de werkelijkheid te stroken wanneer men het boek Mijn leven is van mij van Lucas Zandberg , die een zeer grondige reseaerch deed, leest.

Elisabeth is pas zestien wanneer ze trouwt met haar neef Franz Joseph, keizer van Oostenrijk. Op dat ogenblik beseft ze absoluut niet wat een leven aan het hof inhoudt. De liberaal opgevoede,keizerin kan echt niet aarden aan het traditionele Weense hof met de hete adem van haar autoritaire schoonmoeder in haar nek. Terwijl de liefde voor haar nogal stugge echtgenoot al snel bekoelt, groeit de druk op Elisabeth om zo snel mogelijk een troonopvolger te baren. Dat doel bereikt ze uiteindelijk met twee bevallingen en de geboorte van haar zoon Rudolf. Vanaf dat moment weigert Elisabeth zich te conformeren aan de conventies van haar tijd. Ze gaat voortaan haar eigen weg, voortdurend op zoek naar manieren om een invulling te geven aan haar leven. Elisabeth trekt zich vervolgens zo veel mogelijk terug van het hofleven, maar een eigen leven leiden wordt de vrouw die liever dichteres wilde zijn dan keizerin, niet vergund.

Mijn leven is van mij is een knappe en vlot geschreven roman die ons het unieke verhaal vertelt van een vrouw die men wou inweven in een romantisch cocon dat ze zelf grondig verafschuwde.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Oostenrijk