Drift

Gelezen door: André Oyen (3467 boeken)

Citaat: "Eerst wil ik mijn verhaal vertellen. Mijn verhaal, onaangeroerd door zijn stem. Mijn verhaal, aan mijn vader. Mijn woorden zullen voor hem echter geen betekenis meer hebben. Hij weet niet meer wie ik ben. Toch moet ik hem schrijven wat ik nooit heb gezegd, toefluisteren wat ik heb ingeslikt, in zijn oor schreeuwen wat op mijn maag ligt."

Het is altijd mooi wanneer een stad een personage apart vormt in een roman. Kersvers Nobelprijswinnaar Patrick doet dat regelmatig met Parijs, Josiane Léfèvre deed het in haar nostalgisch debuut met Brussel en Ellen Van Pelt eveneens debuterend met Drift, zet Antwerpen, Schelde incluis, op een erepodium. Ellen Van Pelt (1980) is psychologe. Ze publiceerde korte verhalen in diverse literaire tijdschriften. De auteur neemt haar beroep mee in haar schrijven en dat geeft diepgang en sfeer aan haar personages en het verhaal. Ook weet ze trauma's en depressies heel begrijpelijk en geloofbaar te maken.

Eloïse, 33, architecte, keert samen met haar man en hun babydochter Louisa uit Vlissingen na vier jaar terug naar haar geboortestad Antwerpen. De pleinen, straten en huizen brengen haar in een roes van herinneringen meestal uit haar kindertijd toen ze nog een ongecompliceerd leven kende. Eloïse is een jonge moeder en ze kan het moederschap heel slecht aan. Soms houdt ze Louisa in haar armen en denkt, als ik je nu heel hard tegen me aandruk, dan is alles voorbij. Schijnbaar toevallig loopt Eloïse haar oude vriend en geliefde Jacob, leider van een kunstenaarscollectief, tegen het lijf. Ze verlaat man en dochter om hem te volgen. Op de avond voor haar vertrek geeft haar moeder haar de schriften die haar vader schreef voor hij dementeerde. Ze leest ze niet, nog niet want ze wil eerst haar eigen verhaal vertellen . Zowel het verhaal van Eloïse als de schriften van de vader gaan over de keuzes die de ouders, vooral de vader, maakten en die de levens van hun kinderen flink beïnvloedden. Heel gevoelig en breekbaar kijkt de dochter terug op haar leven voordat ze op de hoogte was van het geheim van haar ouders. Ze denkt aan haar grootmoeder die zo een prachtige vrouw was, verfijnd en onverwoestbaar tegelijk. Alleen zij kon gracieus in de tuin staan ploeteren. Alleen zij kon op een ladder de dakgoot staan schoonvegen in een zwierige rok. Alleen zij kon er elegant uitzien met rubberen laarzen. Ook aan haar vader die als internationaal piloot heel vaak uithuizig was, maar zijn vrouw en kind adoreerde. Wat was hij toch een heerlijk vader, tot ze werd geconfronteerd met zijn grote geheim, een confrontatie die haar puberwereld deed barsten. Ellen Van Pelt benadert met evenveel vakkundigheid en empathie de figuur van de vader als die van de dochter en doorlicht hun gevoelswereld met heel veel begrip en subtiliteit ook al stormt de woeste stroom van drift en passie, of vloeit hij traag en statig als in de Scheldestad.

Drift is een mooi en doordacht werk dat diverse knelpunten uit het leven zoals opgroeien, durven lief te hebben buiten de normen van onze samenleving, kinderen opvoeden, dementeren en dergelijke meer op een open en respectvolle manier benadert.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Peter Geiregat (469 boeken)

Citaat: "Mijn vermoedens waren juist. De trein is op gang. Haast geruisloos, dat wel."

Prachtig debuut. Aangename kennismaking. Boeiende thematiek van de liefde die zijn weg zoekt naar twee verschillende vrouwen. Een dubbelleven dat vroeg of laat moeilijkheden moet opleveren. Haarfijn worden de gevoelens van de twee vrouwen geschilderd. Ook de kinderen worstelen op hun manier met deze vreemde situatie. Daarnaast is er ook nog een andere verhaallijn die inzoomt op dementie. Door de hoofdstukken in te delen volgens een hoofdpersonage (Eloïse,Louie, Louise) vloeit alles mooi in elkaar over. Wie zijn de hoofdpersonages? De twee vrouwen Céleste en Marie. De man Louie, de kinderen Jolien en Eloïse. De geschiedenis herhaalt zich met Seth en jacob. Of toch niet helemaal.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Antwerpen