Bij afwezigheid van mannen

Gelezen door: Silvie (82 boeken)

Citaat: "Ik weet dat het belangrijkste is dat ik in jouw armen ben. Ik weet dat er niets beters is dan dat, dat de oorlog en de boze herinneringen daartegen niets kunnen ondernemen."

Dit is een bloedmooi, tragisch liefdesverhaal in het Parijs van Wereldoorlog I. Tussen een jongeman van zestien en een schrijver (waarin we Marcel Proust herkennen!) ontspint zich een meer dan vriendschappelijke relatie. Met Arthur, een jonge soldaat, gaat de zestienjarige tegelijk een intense liefdesrelatie aan, dit keer wèl lichamelijk. De dreiging van de dood hangt voortdurend in de lucht, in dit verhaal over drie mannen die de oorlog elk anders beleven.

Uitstekend voor een zomeravond: je kan je wentelen in verdriet, genieten van een prachtige taal die de personages karakter geeft en van een originele benadering van de oorlog.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Thomas Vandelanotte op 28 januari 2007:
Ik heb dit boek gelezen voor Frans, dus ook in het Frans. Echt wondermooi, er zijn sterke verwijzingen naar Marcel Proust, Albert Camus en Heinrich Böll. Het verhaal heeft dezelfde structuur als De kant van Swann. Besson laat het verhaal op een magistrale en bijna onnaspeurbare wijze evolueren van het hoogste, volmaakte geluk naar de zwartste wanhoop. Je moet wel openstaan voor de homoseksualiteit, maar verder is het een echte aanrader!