Blauwziek

Gelezen door: Yella Arnouts (1 boeken)

Citaat: "Wat zoekt ge toch in die gedichtekes? vraagt hij, dertien jaar. Ik kijk op, murmel ‘mijn lust en mijn leven’ en zie hem met een schuin oog, rakelings voorbij lopen. Hij nestelt zich in het koud blauw van het scherm en verdwijnt in zijn soap. "

Ik lees in de bundel Blauwziek van Bernard Dewulf. “Zie,” zegt de dichter en ik zie beelden in glasscherven oplichten en verdwijnen. Zie mannen en vrouwen slingeren tussen naderen en wijken. Ik slinger mee. Regel na regel gaat het maar door, ingehouden en koortsig, tastbaar dichtbij in de intimiteit van het lezen En ik hoor een stem die zingt op leven en dood. Over het verlangen en het onvermogen in onze wereldwijde, innigste kamers. Soms is het er feest. Iets begint te jubelen. Soms is het er een Antarctica. Iets snijdt de adem af.

Hij staat plots op, zapt het beeld weg, roept dat hij in bad gaat. ‘Goed hoor’ zeg ik maar hij is al weg. Ik geef me over. Aan een man en een vrouw gewikkeld in een hopeloos duet, een liefdevol duel. Of verstrikt in de eigen stille oorlog: ‘…Zie mijn meisjesheupen / bloeien onder water. En zie mij uit het water, / daar weeg ik als een vrouw.’ Een zingende vrouw, een klaagzang. Iets daalt in tot onder de navel. Iets stijgt op tot boven het hoofd. Ooit wil ik het hem kunnen zeggen, wat ik zoek.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: