Porselein

Gelezen door: André Oyen (3542 boeken)

Citaat: "Je ziet er moe uit,’ zegt ze, ‘je bent vast ziek geworden. Je gaat een tijdje niet naar school.’ Als ik de kamer instap – ook hier is het halfdonker – komt er een vreemde opwinding over mij. Alsof ik iets vermoed. Ik sta stijf naast mijn bed in de vreemde kamer als mijn moeder mij indringend aankijkt en zegt: ‘En nog iets, Porselein, kom niet in de buurt van het raam. Laat het gordijn gesloten. Je kan niet tegen het licht. Beloof je dat, jongen?’ Ze legt een hand op mijn schouder. ‘Ja, mama.’"

Paul Verrept is opgegroeid in Antwerpen, waar hij nog steeds woont. Hij is grafisch ontwerper, illustrator en auteur. Het meisje de jongen de rivier is bekroond met de Gouden Uil van de Jonge Lezer. Twee titels prijkten op de longlist van de Gouden Uil Jeugd. In 2012 ontving Paul een Boekenwelp voor de tekst van Kleine Pieter deed open. Zijn boeken zijn in vele talen uitgegeven, waaronder Frans, Deens, Spaans, Grieks en Japans.

Porselein vertelt het intrigerend en beangstigend verhaal over een moeder die haar zoon gevangen houdt uit angst om het kind of wraak om het verlies van de echtgenoot. Nadat zijn vader verdween, groeide hij eenzaam op met zijn overbezorgde moeder en het inwonende kamermeisje. Wat begon als een gewone zonnige dag bleek voor Porselein het begin van een nare droom. Bij thuiskomst van school vertelt zijn moeder dat hij ziek is en thuis moet blijven. Ze begeleidt hem naar de slaapkamer. De gordijnen zijn dicht, de deur van de donkere kamer wordt in het slot gedraaid. Naarmate de dagen in de donkere kamer verstrijken, vervagen voor Porselein de grenzen tussen zijn ontluikende fantasie en de donkere werkelijkheid. Via zijn dromen en tekeningen krijgen we Porselein’s nieuwe wereld te zien. Gewapend met zijn fantasie tekent Porselein zich een ontsnappingsroute, een deur, een denkbeeldig raam.

Porselein, is een heel mooi verhaal, buitengewoon knap voorzien van illustraties door Ingrid Godon. Voor kinderen vanaf acht vind ik het echter toch wel iets te moeilijk en té beklemmend tenzij het in een leesgroep of een les Nederlands gebracht wordt want het is een boek dat vragen oproept die snakken naar een een goed uitgebalanceerd antwoord. Paul Verrept schreef dit aangrijpend verhaal gebaseerd op zijn eigen jeugdherinneringen in opdracht van muziektheater Transparant en dat moet ongetwijfeld een beklijvende voorstelling opleveren. Het is een heel sterk boekje en ik zou zeker aanraden aan ouders of grootouders van het eerst zelf te lezen voor je het aan jouw kind of kleinkind geeft, want het is een pareltje dat iedereen kan bekoren. | Reacties (0)Delen |
0 reacties: