Zoenen met een selfie

Gelezen door: André Oyen (3543 boeken)

Citaat: "Het kwam naar het schijnt door een prins die wilde/ trouwen met een prinses, maar daarvoor moest/ veranderen van en moest zorgen voor elfduizend maagden waarmee de prinses op reis kon/ naar de stad van haar , om daar te horen of de prins wel mocht veranderen van en of zij wel genoeg geloofde in haar eigen geloof ./ Maar ergens onderweg worden zij en die elfduizend/ maagden vermoord. Door een bende in opdracht van/ een andere bende, die in een nog ander dan het van de prins of de prinses./"

De uitgeverij De Eenhoorn vroeg illustrator Bert Dombrecht en schrijver Frank Adam om een graphic novel voor jongeren te maken over negen schilderijen uit het beroemde Groeningemuseum en het Sint-Janshospitaal. Ze zijn gretig op die vraag ingegaan en bij gevolg worden in dit boek negen kunstwerken uit het Groeningemuseum en het Sint-Janshospitaal in Brugge op een originele manier geïnterpreteerd.

Wonderlijke verhalen zoals Vaas met snor, Zomerzonnen, Allemansvriend en Mijn vader is de beste beul van Brugge ontsluieren van elk schilderij een geheim. Ze brengen de oude schilderijen naar het heden. Er wordt vanuit het bestaande schilderij vetrokken om te landen in een hedendaags verhaal , waarin een figuur of motief centraal komt te staan in een snedige monoloog, poëtische bespiegeling of filosofisch geïnspireerd gesprek.

Deze samenwerking van twee kunstenaars in woord en beeld levert negen sublieme graphic novels op die tot kortverhaal zijn uitgewerkt. In plaats van de stof van de schilderijen aan te passen aan de doelgroep, de jongeren, gingen schrijver en illistrator op zoek naar de doelgroep in de schilderijen. Daarom halen ze ook heel vaak de jonge personages uit de schilderijen. ‘Mijn vader is de beste beul van Brugge’, geïnspireerd door ‘Het oordeel van Cambyses’ is hier het mooiste voorbeeld van. Het gekende schilderij van Gerard David toont de terechtstelling van de corrupte rechter Sisamnes, die levend gevild wordt. Een jonge toeschouwer met een doordringende blik op het doek trok de aandacht van de schrijver, die hem als protagonist in z’n verhaal opvoert. En ook beeldende kunstenaar Dombrechts focuste op hem in door zijn agressieviteit en zijn opgefokte stoerheid te onderlijnen. Adam en Dombrecht leiden met uitgepuurde verhalen afgewisseld met poëtische passages of filosofische dialogen jongeren vanaf twaalf door een gallerij van van negen meesterwerken.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Brugge