De lottowinnaar

Gelezen door: André Oyen (3525 boeken)

Citaat: "Pas op het moment dat hij in het vliegtuig zat vroeg hij zich af of zijn emoties hem parten hadden gespeeld. Of hij er wel goed aan deed terug te gaan. Nu na jaren was hij eindelijk bezig zijn draai te vinden en dan werd hij aan het slechtste deel van zijn leven herinnerd."

Sakoentela Hoebba (Suriname, Wanica, 1958) studeerde in 2014 af aan de Schrijversvakschool Paramaribo. De lottowinnaar is haar debuut. Het bevat elf verhalen waarin het dagelijkse leven, meestal van arme donders, in Suriname tot leven komt. Het zijn ook verhalen die getuigen van een groot inlevingsvermogen en ook van oog voor details die soms voor een belangrijke plotbepaling of wending kunnen zorgen. De auteur schuwt ook geen enkel taboe en dat zorgt er dan ook voor dat personages te voorschijn tovert die soms als getormenteerde, dan weer als opstandige protagonisten of een mengeling van beiden in deze donkere verhalen ronddwalen.

Zoals meerdere Caribische auteurs wil ook DSakoentela Hoebba de hypocrisie die uitmondt in de schone schijn ophouden voor familie en kennissen aan de kaak stellen. Ze conftonteert ons dan ook met onderwerpen zoals homoseksualiteit, slachtoffers van pedofilie, huiselijk geweld, buitenechtelijke relaties, en dergelijke meer. Dingen waar men liever niet praat, bewust of onbewust verzwijgt maar die wel levens kunnen verwoesten. Zoals bijvoorbeeld een jongen, die jarenlang door zijn stiefvader misbruikt wordt maar pas op de begrafenis van deze laatste de gruwelijke waarheid openbaar maakt.

DE auteur weet zo geraffineerd het verdrukte verdriet, de pijn en het verdriet van haar personages te schetsen dat ze er in slaagt haar lezers, zelfs in de beperkte ruimte van een kortverhaal, nauw te betrekken met haar personages en de soms schrijnende toestanden waarin ze zich bevinden. Een hele beklijvende bundel.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Suriname