De muur

Gelezen door: André Oyen (3542 boeken)

Citaat: "Uit de inleiding van Connie Palmen: ‘Vanaf die dag heb ik Sartre bewonderd, met hem in clinch gelegen, hem periodiek genegeerd om uiteindelijk altijd weer bij hem terug te keren. Dagboeken, brieven, de wonderlijke biografie van Jean Genet, verhalen, romans, toneelstukken, filosofische werken en de biografieën die in de loop van de jaren tachtig over hem verschenen, ik kon ze niet laten liggen en was telkens weer verrast door zijn stoutmoedigheid.’ "

Na een studie filosofie aan de Sorbonne (waar hij zijn soulmate Simone de Beauvoir ontmoette) debuteerde de in de provincie opgegroeide Jean-Paul Sartre als schrijver met de dagboekroman La nausée (1938).
Hoofdpersoon van deze zwart-humoristische satire op het provincieleven is de jonge verveelde intellectueel Roquentin, die walgt van de wereld en vooral van de schijnheiligheid van de bourgeoisie. ‘De hel, dat zijn de anderen’ heet het in Sartres bekendste toneelstuk Huis clos (1944). De zinloosheid van het leven en de keuzevrijheid waartoe de mens in een godloos universum ‘veroordeeld’ is, is het thema van Sartres verhalenbundel Le mur (1939, met onder andere het verhaal van een onzekere homoseksueel die fascist wordt) en werd de basis van de existentiefilosofie die hij vijf jaar later uiteenzette in de studie L’être et le néant.
Na de Tweede Wereldoorlog werd het existentialisme van Sartre en zijn geestverwanten Beauvoir en Camus de modefilosofie voor de atheïstische Europese jeugd, die zocht naar een moreel houvast. In de trilogie ‘Les chemins de la liberté’ (1945-1949) verpakte Sartre zijn ideeën over het belang van het nemen van verantwoordelijkheid in een filosofische caleidoscoop van een groep jonge mensen die in de jaren 30 en 40 hun houding moeten bepalen tegenover communisme, fascisme en kolonialisme.
In zijn verhalen en toneelstukken plaatst Sartre zijn personages in extreme situaties, waarin ze op zichzelf en op anderen worden teruggeworpen. Ze worden letterlijk of figuurlijk gevangen gehouden en hebben geen steun aan elkaar. Vaak blijkt er voor hen uiteindelijk geen uitweg te zijn.
Het pessimisme en individualisme dat uit Sartres werk spreekt is toonaangevend geweest voor de visie op de mens in de twintigste eeuw. Sartres beroemdste toneelstuk ‘Met gesloten deuren’ eindigt in de vaak geciteerde uitspraak ‘De hel, dat zijn de anderen.’
Le Mur (De muur) is een verzameling novellen van Jean-Paul Sartre, gepubliceerd in februari 1939 door uitgeverij Gallimard. Sartre droeg dit boek op aan Olga Kosakiewicz, een Russische studente van Simone de Beauvoir, die op haar 19e werd opgenomen in de kring rond de Beauvoir en Sartre. Le Mur is ook de titel van het eerste verhaal in de collectie.
In ‘De muur’, dat speelt tijdens de Spaanse burgeroorlog, krijgt een in de cel opgesloten man te horen dat hij de volgende dag geëxecuteerd zal worden. ‘De kamer’ en ‘Intimiteit’ gaan over echtparen die hun huwelijkstrouw tot in het absurde doorvoeren. ‘Herostrates’ is het verhaal van een man die zo door haat wordt verteerd dat hij het plan beraamt om vijf willekeurige medemensen en zichzelf om te brengen. Deze onvergetelijke en tijdloze verhalen en toneelstukken verdienen het gelezen en herlezen te worden.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Parijs