Slachtvlinders

Gelezen door: André Oyen (3553 boeken)

Citaat: "Ik ga naar boven , gooi mijn kleren in een hoek en ga de badkamer in, waar ik naakt voor een spiegel ga staan. Zou mijn huid nooi aan Ellis kunnen tonen. Het is een te pijnlijke getuigenis van mijn nachten. Een naaiwerk van oude en nieuwe kneuzingen die in elkaar overlopen op m'n lichaam. Vage blauwe woorden zonder letters op m'n vel, achtergelaten door handen van mensen die ik niet ken."

Peter De Voecht (° 1982) is redacteur van Gierik & Nieuw Vlaams Tijdschrift. Hij promoveerde aan de Universiteit Antwerpen op een proefschrift getiteld The Other City: The Fictionalized New York in Paul Auster’s The New York Trilogy and Steven Millhauser’s Martin Dressler. Eerder publiceerde hij in Samplekanon, Revolver, Nynade, Muziek en Woord, en Gierik & NVT. En nu is er zijn doorwrochte en duistere debuutroman Slachtvlinders.
In gebald proza tracht de auteur de menselijke gevoelens en psyche te doorgronden. Het hele verhaal draait rond twee hoofdpersonages Döppeler en E. die door mekaar bestuurd lijken en je als lezer mee sleuren in zowel leegte als geweld. Leegte en angst wat Döppeler betreft een nachtmerrie van geweld waarin E. doolt. Het verhaal wordt door de hoofdpersonages langzaam opgebouwd om in soort verstild universum te eindigen. Döppeler is een succesvol schrijver, E. een loser, maar beiden hebben ze een vluchtroute. Döppeler in angst voor ziekte, verloren woorden, en verloren liefde, E. voor het geweld, de eenzaamheid van de stad en de ziekte van zijn zusje. Döppeler heeft zich in een appartement terug getrokken , E. dwaalt door steedse maar vijandige straten.
Slachtvlinders is een heel geraffineerde roman over angst, die de zoektocht naar leven en overleven zo moeilijk maakt. De schrijver Döppeler heeft angst om zijn woorden te verliezen, woorden die leven en liefde scheppen, E. heeft angst om gevoeligheid te verliezen die hem bindt met zijn zusje en zichzelf. Dit beklemmend en zelfs claustrofobisch boek had me van meet af aan in zijn greep door zijn sterke opbouw en zijn prachtige stijl en taal.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: