Koude sambal

Gelezen door: André Oyen (3523 boeken)

Citaat: "Drie weken na onze aankomst bracht mijn vader ons naar het internaat in Pematang-Siantar. We konden meerijden in de jeep van de administrateur, een dikke man met een rood hoofd die geen moment stilte in het gesprek met mijn vader kon verdragen."

Peter Andriese (1941) heeft een 15-tal verhalenbundels, novellen en romans op zijn naam staan. Andriesse was medewerker van Propria Cures van 1969 tot 1979. In 2014 maakte hij als schrijver een verrassende comeback met de alom geprezen roman De rode kimono. Een schitterend en broeierig boek over een relatie tussen een oudere vrouw en een jongen, met de schaduwen van Indonesië en Nederland constant op de achtergrond.
Koude Sambal bundelt de herinneringen van Peter Andriesse aan zijn jongensjaren in Indonesië in de jaren vijftig. In de korte stukjes komen vooral de belevenissen van de auteur en zijn oudere broer op het internaat tot leven, evenals de grote en kleine problemen van jongens die in een vreemd land, aanvankelijk wat onwennig en zonder veel contact met thuis, hun plaats tussen leeftijdgenoten moeten zien te vinden. Ook het kostschoolleven dat net zoals in Nederland en België saai en alles behalve prettig was, vervuld straf en tucht passeert uitgebreid de revue.
De auteur plaatst alles met een tikkeltje weemoed in het tijdsbeeld van de jaren vijftig uit vorige eeuw. De sfeer van het Indische leven is voortreffelijk weergegeven evenals de reacties van de jongen op het zeer Hollandse en vrij eenzame leven bij oom en tante, als hij alleen is teruggekeerd in zijn vaderland. Deze Indische jeugdverhalen zijn vooral gesitueerd op Sumatra’s oostkust in de periode 1951-1954. De verhalen verschenen al eerder en Peter Andriesse schreef speciaal voor deze heruitgave (6de druk) het verhaal ‘Kleine topografie, prille liefde’ dat in deze vorm voor het eerst aan Koude Sambal is toegevoegd. Koude Sambal is een zeer mooie verhalenbundel, die schittert in zijn eenvoud!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Indonesië