Krassen Gedichten + cd Minimazzel en andere verhalen

Gelezen door: André Oyen (3507 boeken)

Citaat: "Er zitten/ geen woorden meer/ in mijn pen/ alleen maar kleine / krassen/ neen/ ik moet nog wat/ schreeuwen tegen dove oren/ uit Krassen"

Chawwa Wijnberg (1942) is beeldend kunstenaar en dichter en woont in Middelburg. Zij was als joods kind een onderduikkind. Haar vader zat in het verzet en werd in de oorlog door de Duitsers gefusilleerd. Zij debuteerde in 1989 met Aan mij is niets te zien. Dat joods- zijn blijft in haar gedichten klinken en dat is het best te merken aan het gedicht 'Aanslag in Brussel' waarin ze rouwt om de slachtoffers van de aanslag op het Joodse museum in Brussel, enkele jaren geleden, waarbij ook enkele doden vielen. Ze noemt de bommengooiers haatmannen en maakt daar drie woordportretten over waarin de bitterheid weliswaar poëtisch maar ook nogal eenzijdig wordt weergegeven.
Het gedicht Geroosterd brood is dan wel weer een klein pleidooi voor een wereld zonder oorlog waarin Vivaldi Teleman en Bach de plaats mag innemen van de pijnlijke berichten over stromen vluchtelingen en brood zonder oorlogen en hartzeer op het ontbijtmenu staan. Hoe kritisch Chawwa Wijnberg ook klinkt toch blijft ze ook met haar immens gevoel voor humor met fijne woordspelingen en sublieme taalvondsten haar vrij emotionele gedichten kruiden. Op de bijbehorende cd Minimazzel en andere verhalen kunnen we luisteren naar 5 pareltjes van verhalen: Elizabeth, De minimazzel, Het vlekjesbeest, Fiona de bosfaun en Ma Fladderkip die ze met met een theaterstem vorleest.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Middelburg